Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Seno představuje SCHLEUNIGER, VOGT AG Verbindungstechnik a ELESTA GmbH

13. 3. 2017 | Ing. Pavel David, Pavel Janouškovec | SENO spol. s | www.seno.cz

V tomto článku je uvedeno několik informací o sortimentu a novinkách v portfoliu firem, které na českém trhu zastupuje SENO spol. s r. o. Mezi novinky patří špičkový stroj CoaxCenter 6000 a smlouva o spolupráci firmy Schleuniger s firmou LaserWire Solutions v oblasti laserového odizolování kabelů. Také je zde představen výrobní sortiment švýcarských firem Elesta GmbH a Vogt AG Verbindungstechnik.

Firma ELESTA byla založena již v roce 1952 jako Elesta Elektrotechnik AG. Jejím výrobním sortimentem byla výroba světelných optických senzorů, měřicích a řídicích systémů a relé. Pod tímto obchodním názvem vyráběla firma Elesta až do roku 1996. V roce 1997 byla založena firma Elesta relais GmbH, do které byl převeden hlavní výrobní program, což je výroba bezpečnostních relé s nuceně vedenými kontakty. V roce 2013 byla firma přejmenována na ELESTA GmbH. Firma ELESTA je součástí skupiny PILZ GmbH & Co. KG. Firma ELESTA GmbH sídlí v Bad Ragaz ve Švýcarsku.

Bezpečnostní relé ELESTA

Hlavním vývojovým a výrobním programem firmy ELESTA jsou:
– relé s nuceně vedenými kontakty,
– miniaturní optické snímače,
– zákazníkem definované senzory a relé.

ELESTA relé s nuceně vedenými kontakty jsou normativní elementární relé podle IEC 61810-1. Používají se hlavně v kontrolách funkční bezpečnosti, tedy všude tam, kde je požadavek na vysokou ochranu lidského zdraví a života. Vysoký stupeň diagnostického pokrytí a vyšší spolehlivost předurčují tato relé pro použití hlavně v řízení strojů a zařízení, ve výrobních technologiích, ve zdravotnictví a v neposlední řadě i v řídicích systémech výtahů nebo kolejové techniky. Tato relé, díky své unikátní konstrukci, umožňují jednak sledování polohy spínacího relé, ale také nucené rozpojení kontaktů relé, a to i v případě, kdy nějaký kontakt zůstane „svařený“.

ELESTA inkrementální snímače jsou 3-kanálové optické snímací systémy, které se skládají z modulu snímače s propojovacím kabelem a kódovacího kotouče o průměru 4,4 mm. Tyto snímače lze snadno integrovat i do zákaznických systémů.

 

Firma VOGT AG Verbindungstechnik byla založena v Lostorfu (Švýcarsko) v roce 1962 a vyrábí pod vedením rodiny Vogtů jednotlivé elektromechanické díly a komponenty. Při výrobě lisovaných dílů, dílů z umělé hmoty nebo z trubiček a drátu pracuje více než 100 zaměstnanců, kteří ročně vyrobí kolem dvou miliard kusů součástek.

VOGT je mezinárodně uznávaný, spolehlivý a odborně zdatný dodavatel oborů elektro a elektroniky. Více než 18 000 druhů standardních dílů je okamžitě k dodání ze skladu. Výroba speciálních a zákaznických dílů doplňuje výrobní program. VOGT má vlastní nástrojárnu a své znalosti a více než 50leté zkušenosti v oblasti lisování, zpracování trubiček a v tlakovém vstřikování umělé hmoty dokonale využívá pro realizaci představ svých zákazníků.

Výrobní a prodejní program:
– nýtovací technika, distanční trubičky k DPS, podložky, třmeny,
– pájecí kolíčky a očka, kontaktní díly a ploché kolíky do DPS,
– kabelová oka, ploché kolíky a dutinky, lisovací kabelové koncovky,
– ruční nářadí, lisy a příslušenství,
– speciální výrobky, zakázková výroba.

Prakticky jedna třetina katalogu VOGT AG obsahuje materiály pro desky plošných spojů. Firma vyrábí pájecí kolíčky, očka, piny, bateriové kontakty, ploché dutinky a kolíky – vše určené pro zapájení do DPS. Sortiment je rozsáhlý, a proto se doporučuje předchozí konzultace požadavků dle rozměrů, popisu nebo výkresu. Další informace lze najít v internetovém obchodě firmy VOGT AG na adrese: www.vogtshop.ch nebo www.vogt.ch.

 

Odizolování kabelů pomocí laseru a CoaxCenter 6000

V roce 2016 uzavřel Schleuniger smlouvu o spolupráci s britskou firmou Laser Wire Solutions Ltd., a díky tomu přichází s novou technologií odizolování, která využívá vlastnosti laserového paprsku. Tato technologie byla původně vyvinuta pro NASA a dlouhou dobu byla využívána výhradně ve vesmírném průmyslu. Díky postupnému zlevňování komponent se laserová technologie stává zajímavou možností odizolování a odpláštění s vysokou kvalitou produkce.

Mercury-4

Na trhu je nyní stroj Mercury-4, na kterém lze zpracovat vodiče od průřezu 0,0010 mm2 do 16 mm2 (AWG 50-6), vnější průměr vodiče max. 6 mm. Minimální délka odizolování je 0,5 mm. Všechny parametry odizolování má stroj ve vlastní knihovně programů.

Počátky odizolování kabelů pomocí laseru spadají do sedmdesátých let minulého století a komerční využití začalo v roce 1990. Stále jemnější a tenčí vodiče používané v letectví, kosmonautice, medicíně, komunikační a výpočetní technice si vyžádaly technologii, která zamezí riziku jejich poškození při odizolování. V posledních dvaceti letech nedošlo ve standardních postupech odizolování k významným změnám a toho si v roce 2011 všimli zakladatelé Laser Wire Solutions Ltd. a tuto mezeru na trhu vyplňují. Lasery mají totiž několik výhod oproti klasickým mechanickým postupům. V prvé řadě kvalitu odizolování, dále odizolují i zdánlivě nemožné bez omezení velikosti a tvaru vodiče a jde o nekontaktní proces bez spotřeby nějakých opotřebitelných dílů.

Trik spočívá v nalezení takové kombinace vlnové délky laseru a doby trvání impulzů, která reaguje s vrstvou, jež se má odstranit, a přitom se odráží od podkladové vrstvy – laserové záření je absorbováno izolací, která se ihned odpařuje, naproti tomu kovový vodič nebo stínění je velmi reflexní, takže k poškození kovu nedochází a odstraní se pouze izolace. Základ chování různých paprsků je schematicky níže na grafu:

Celý proces laserového odizolování je samozřejmě mnohem složitější, než ukazuje tento obrázek, ale od toho tady jsou specialisté firmy Schleuniger a Laser Wire Solutions Ltd., aby nabídli to nejvhodnější řešení. Náklady na tuto technologii závisejí na typu vodiče a požadované míře automatizace a mohou být velmi vysoké. Pokud se ale zvýší výrobní kapacita, zvýší se kvalita a produktivita, pak se i toto drahé řešení vyplatí. Zvláště tam, kde je nutné kvalitně odizolovat vodiče pod AWG 36 nebo odstraňovat z drátů silně ulpívající polyamidové izolace nebo smalt.

CoaxCenter 6000

Dokonalá přesnost při zpracování mikrokoaxiálních a koaxiálních kabelů. CoaxCenter 6000 získal na veletrhu Productronica 2015 cenu za inovaci. Porota stroj ocenila výrokem: „Kombinace nejvyšší přesnosti, kontroly kvality a objemu výroby jsou naprosto přesvědčivé.“ CC 6000 je první plnoautomatický stroj na zpracování mikrokoaxiálních a koaxiálních kabelů a velmi tenkých vodičů s naprosto nepřekonatelnou přesností odizolování, automatickou kontrolou kvality odizolování (QCam 360), záznamem výrobních dat, vysokou pružností výroby a velkým výrobním výkonem.

Činnost stroje zajišťují tři základní stanice (rotační odizolování, kontrola, případně krimpování dle poptávky). Další stanice (např. okénkové odizolování, pocínování a další) přibydou postupem času, protože na stroji lze instalovat až šest pracovních stanic.

CoaxCenter 6000

Nejdůležitější parametry: minimální průřez vodiče je AWG 40 (0,005 mm2), maximální průměr 5,5 mm, minimální délka odizolování je 0,1 mm, maximální délka odizolování 26 mm, tolerance délky odizolování je ± 50 μm (závisí na typu kabelu a naprogramování), přesnost opakování měření QCam 360 je 10 μm.


Rotační odizolování

Pro veškeré dotazy – technické, cenové a dostupnosti zboží – je vám k dispozici výhradní zastoupení těchto firem pro ČR – firma SENO spol. s r. o.

Navštivte nás na veletrhu Amper 2017 ve stánku č. 3.07 v pavilonu F.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 54. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

SENO spol. s r.o.

SENO spol. s r.o.
Husova 424
Příbram VI
261 01
www.seno.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021