Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Seno představuje - CONTA-CLIP transformátorové svorky a aktuální novinku - průchozí svorky SDK

29. 11. 2015 | Pavel Janouškovec | SENO spol. s r.o. | www.seno.cz

V předchozích článcích jsme vám představili část výrobního sortimentu německé firmy CONTA-CLIP, a to řadové a blokové svorky. Dále pak svorky a konektory pro desky plošných spojů. V tomto článku se zaměříme na jednu speciální oblast svorek - transformátorové svorky řad TKS a TK. Na závěr bychom vám rádi představili také jednu z horkých novinek výrobního portfolia CONTA-CLIP - novou řadu průchozích svorek SDK. 

Transformátorové svorky řad TKS a TK

Další součástí výrobního portfolia CONTA-CLIP jsou transformátorové svorky nové řady TKS. Svorky TKS se vyrábějí v provedení pro průřezy vodičů od 0,2 do 6 mm2 (řada TKS 4) a od 0,6 do 16 mm2 (řada TKS 10).

  • řada s označením TKS 4 (základní řada svorek se šroubovým připojením vodiče),
  • TKS 4 / F (řada svorek se šroubovým připojením vodiče a s kontaktem pro plochou dutinku 2,8/6,3 mm),
  • TKS 4 / Sl (svorky se šroubovým připojením vodiče a s integrovaným držákem pro přístrojové pojistky (5×20, 5×25 a 6,3×32)
  • TKS 10 pro průřezy vodičů až do 16 mm2 (pouze se šroubovým připojením vodiče).

Výrobní řady TKS 4 a TKS 10 jsou v nabídce v 1-, 2- a 3-pólovém provedení a v oranžové nebo šedé barvě. V případě požadavků zákazníka na jiné barvy těla svorek, než jsou barvy standardně vyráběné, nabízí CONTA-CLIP i tuto možnost. Zcela uzavřené tělo svorky je vyrobeno z polyamidu PA 6.6 s třídou samozhášivosti V0 dle UL94. Konstrukce těla svorky umožňuje přímou montáž na kostru transformátoru nebo na lištu 10 × 2 mm. Teplotní odolnost těla svorky je v rozsahu od −40 °C do 120 °C.

Zajímavým technickým detailem u svorek řady TKS je patentované upínání odklápěcího krytu při pájení vodičů. Transformátorové svorky řady TKS4 jsou dle norem IEC certifi kovány pro proudové zatíženi až 32 A a napětí až 800 V a dle norem CSA a CSAus pro proud až 30 A a napětí až 600 V. Řada svorek TKS10 je dle IEC certifikována pro proudové zatíženi až 57 A a napětí až 800 V a dle CSA a CSAus pro proud až 65 A a napětí až 600 V.

Vzhledem k celkovému konceptu svorky, konkrétně upevnění vodiče s brzdou utahovacího šroubu a mechanické konstrukci těla svorky, zaručují tyto svorky vynikající odolnost vůči vibracím. Pro označování svorek je k dispozici systém rychlého značení výrobní řady PMC SB 7,5 s řadou standardně vyráběných štítků s předtištěným značením a nebo s možností zákaznického potisku dle konkrétních požadavků konstrukce.

Další řadou transformátorových svorek, které firma CONTA-CLIP vyrábí, je řada svorek s označením TK 4, TK 4/ F, TK 4/ Sl a TK 10. Tento modulární systém svorek umožňuje díky rybinové drážce na těle svorky realizovat vícepólová zapojení - standardně 2 až 10 pólů. Tato řada svorek je běžně dostupná v barvách oranžová a béžová.

Průchozí svorky řady SDK

Novinkou ve výrobním portfoliu firmy CONTA-CLIP jsou průchozí svorky řady SDK. CONTA-CLIP zde nabízí připojení vodičů řešené modulárním systémem. Svorky řady SDK lze použít ve výrobě různých systémových komponent, jako jsou například napájecí zdroje, transformátory a podobně. Modulární řada svorek SDK poskytuje výrobcům, díky kombinaci jednotlivých prvků této řady (svorek, izolačních destiček a distančních adaptérů) možnost vyrobit systémová zařízení pro různá napětí za použití stále stejných výrobních komponent, a to až do zatížení těchto připojovacích svorek napětím 1000 V dle IEC, respektive podle certifikace UL a CSA až 600 V a proudem až 85 A.

Konstručně jsou svorky řady SDK řešeny jako dvoudílné. Vlastní tělo svorky se skládá z venkovní části svorky se šroubovým připojením vodičů o průřezu od 0,2 do 25 mm2 a vnitřní části svorky, u které je připojení vodičů řešeno variabilně a umožňuje konstruktérům zvolit druh připojení. K dispozici jsou provedení s pájecími oky, dále s plastovým krytem se šroubovým připojením vodiče a také s připojením vodiče pomocí závitového svorníku.  Obě části svorky jsou mezi sebou propojeny narážecími, vroubkovanými trny, které zajišťují mechanickou odolnost soudržnosti obou částí svorky. Dále je možné, při požadavku na větší antivibrační či mechanickou odolnost, připevnit vnější část svorky k tělu přístroje pomocí šroubů nebo nýtů. Příslušenství této řady svorek rovněž zahrnuje i boční příruby svorek, které umožňují šroubové upevnění vnější a vnitřní části svorek k tělu zařízení. Maximální tloušťka stěny, přes kterou je realizováno vodivé propojení obou částí svorek, je u svorek s označením SDK 4 a SDK 10 1-4 mm a u svorek SDK 16 1-6 mm. Vlastní tělo svorky je vyrobeno z polyamidu 6,6 s klasifikací třídy samozhášivosti V-0 dle UL 94 s teplotní odolností od −40 do 120 °C.

Ke svorkám řady SDK je ve výrobním sortimentu k dispozici i ucelený systém značení pomocí štítků PMC SB nebo PMC BSTR, a to včetně možnosti objednání těchto štítků s potiskem dle specifikace zákazníka.

Ukázka výrobního sortimentu transformátorových svorek řad TKS a TK 

Větší obrázky svorek TSK a TK si můžete prohlédnout v 
galerii na konci článku

Ukázka sortimentu svorek řady SDK 

Přehled technických parametrů svorek SDK

 

 

SENO spol. s r.o.

SENO spol. s r.o.
Husova 424
Příbram VI
261 01
www.seno.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021