Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Seno představuje - CONTA-CLIP relé IRC a pojistkové svorky SSIK a FSIK

18. 12. 2015 | Pavel Janouškovec │SENO spol. s r.o. | www.seno.cz

V předchozích článcích jsme vám představili několik částí výrobního sortimentu německé firmy CONTA-CLIP, řadové a blokové svorky, svorky a konektory pro desky plošných spojů, transformátorové svorky řad TKS a TK, novou řadu průchozích svorek SDK, řadu instalačního materiálu, rozpojitelné svorky řady ZST a svorníkové svorky HSKG. V aktuálním článku se budeme věnovat představení nového typu relé s označením IRC a pojistkovým svorkám řad SSIK a FSIK.

Spojením vlastností spínacích relé a multifunkčních časových relé v jedno zařízení představuje CONTA-CLIP nový koncept spínacích relé s označením IRC (Interface Relais Compact Program). Velmi malá zástavbová šířka relé (6,2 mm) snižuje prostorové nároky na instalaci a současně umožňuje jeho snadné použití. Dále díky možnosti výměny optických spínačů otevírají relé této řady široké možnosti zákaznického přizpůsobení jejich parametrů. Různobarevné příčné propojky zjednodušují instalaci a současně zpřehledňují zapojení celé instalace. Základní verze těchto relé je univerzální spínací relé. Všechna relé z této výrobní řady využívají pro připojení vodiče princip spojení vodiče a těla relé pomocí tlačné pružiny. Nicméně lze je objednat i v provedení s připojením vodiče pomocí šroubového spoje. Součástí řady relé IRC jsou i relé s integrovanou pojistkou 5x20 mm (označení IRCP), které současně umožňují i proudovou ochranu výstupu z relé. Pro snadnou a jednoduchou výměnu jsou pojistky osazeny ve výměnném modulu SM-IRC. Provedení relé s označením IRCPI a IRCPO umožňují s použitím přídavného příčného propojovacího modulu propojení všech tří vstupů nebo výstupů se vstupním senzorem nepo s výstupním spínačem bez nutnosti použití přídavných svorek pro toto propojení. Toto technické řešení zásadně zmenšuje požadavky na prostor potřebný pro montáž. 

Plně osazené relé s označením MFR-IRCP s modulem časového spínání má zástavbovou šířku těla 6,2 mm a umožňuje díky spínači DIP na těle relé nastavení funkce časového spínání v rozsahu 0,1 až 6 hodin.  

a)  systém značení
b)  ukázka montáže / demontáže značení
c)  zásuvná vyměnitelná relé
d)  zásuvné vnější propojky
e)  montáž na DIN lištu TS 35 dle normy EN 60715
f)   připojení vodičů
g)  IRC / FCA adapter
h)  zásuvný držák pojistky (volitelné příslušenství) 

     
     

Svorky FSIK a SSIK - řadové svorky
s integrovaným držákem pojistek

 

Nová řada svorek FSIK je specifická díky inovativnímu řešení odklopného držáku přístrojové pojistky a možnosti osazení přídavného modulu s optickou signalizací funkčnosti zabudované přístrojové pojistky. Přívodní vodiče se připojují pomocí systému připojení tlačnou pružinou, což jednak usnadňuje montáž připojovacích vodičů, tak i současně zajišťuje jejich pevné a vibracím odolné připojení ke svorce. Vlastní tělo svorky je vyrobeno z polyamidu PA 6.6 s certifikovanou samozhášivostí třídy V-0 dle UL 94. Rozsah pracovních teplot je od -400 °C do 1200 °C. Dle certifikace UL jsou svorky učeny pro zatížení napětím až 300 V a proudem až 6,3 A. 

Další řadou nových svorek s integrovaným držákem pojistky jsou svorky řady SSIK. Tělo těchto svorek je stejně jako u svorek FSIK vyrobeno z polyamidu PA 6.6, ale na rozdíl od svorek řady FSIK je vyztuženo skelnými vlákny. Díky použití této kombinace základního materiálu těla svorky bylo dosaženo zvýšení nejvyšší pracovní teploty až na 140 °C, což mimo zvýšené pevnostní odolnosti těla svorky umožňuje použití těchto svorek i v tepelně exponovaném prostředí. Připojení vodičů je u těchto svorek realizované pomocí šroubového upevnění. Svorky SSIK 4 umožňují použití pojistek typů 5 × 20, 5 × 25 a 5 × 30 a svorky SSIK 6 pojistek 6,3 × 25 a 6,3 × 32.

  

Rovněž i u těchto svorek je jako volitelné příslušenství LED modul SST, který umožňuje vizuální signalizaci pracovního stavu vestavěné pojistky bez nutnosti její vizuální kontroly. Další zajímavostí konstrukčního řešení je, mimo jiné, integrovaný držák náhradní pojistky umístěný na zadní straně odklopné části svorky. Základní provedení svorek SSIK je dle normy UL certifikováno na zatížení napětím až 600 V a proudem až 16 A. Svorky umožňují díky svojí konstrukci a s použitím příčných propojek SQI propojení se standardními řadovými svorkami řady SRK.

SENO spol. s r.o.

SENO spol. s r.o.
Husova 424
Příbram VI
261 01
www.seno.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021