Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Sekisui Chemical vyvinulo vysokokapacitní foliovou Li-Ion s křemíkovou anodou

9. 1. 2014 | |

Ultraplochá baterie byla vyrobena technologií povlékání, která zároveň zvyšuje její kapacitu (až na 900 Wh/l), což je až třikrát více v porovnání s jinými produkty společnosti. Zvýšila se také bezpečnost článku, například co se nebezpečí průrazu ostrým předmětem týče. Možné bude dosáhnout až desetkrát vyššího tempa výroby.

Elektrolyt nových článků má vysokou vodivost a nanášení vysokokapacitního gelového elektrolytu je bezpečnější než doposud využívaná metoda vakuové infuze. Nově vyvinutá baterie je tenká, pružná a pokryje velkou plochu. Články nabízejí velké úspory co se týče využití prostrou (zaberou jej třetinu oproti jiným produktům o srovnatelné energetické hustotě) a snadno se přizpůsobí jakémukoliv tvaru. Využití tak naleznou v automobilech, domácnostech, spotřebičích atd. ... Sekisui Chemical však ještě neoznámilo životnost křemíkové anody.

Délka baterie může být až 200 cm šířka 30 cm šířky a tloušťka mezi 0,3 až 5 mm. Technologie výroby byla vyvinuta za podpory projektu Advanced Technology Research Project for the Application and Commercial Use of Lithium-Ion Batteries g organizace New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO). Sekisui nyní pracuje na realizaci sériové výroby a možnostech integrace baterií do široké škály zařízení včetně elektrických vozidel. Od léta 2014 budou k dispozici první tovární vzorky.

Více na seskuichemical.com