Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Samsung představil novou řadu flexibilních senzorů pro wearable elektroniku

2. 6. 2014 | |

Na konferenci Voice of the Body pořádané minulý týden společnost SAMSUNG ohlásila SIMBAND: modulární platformu pro "wearable" senzory, o kterých doufá, že inspirují novou generaci produktů pro fitness. Prototyp zařízení má v sobě několik senzorů včetně senzoru, který dokáže detekovat určit váš puls a zjistit některá další data. Má do hodinkového pásku má integrovaný také ECG senzor – stačí se dotknout sponky, obvod se uzavře a vy můžete začít měřit.

Samsung říká, že SIMBANT je zcela multimodální – optické, elektrické i fyzické komponenty lze libovolně měnit - je tak připraven k dalšímu přizpůsobování. Společnost také oznámila, že zařízení je velmi energeticky účinné a nezabere mnoho místa – srdce přístroje připomínající ciferník hodinek má velikost asi poloviny SD karty. Přitom je vybaven 1 GHz dvoujádrovým procesorem ARM Cortex-A7 28nm s WiFi a Bluetooth technologií.

SIMBAND byl navržen jako otevřená platforma, která vývojářům umožní vytvářet nové aplikace. Několik otevřených API by mělo být k dispozici ještě v tomto roce a Samsung by rád platformu integroval se SAMI (Samsung Architecture for Multimodal Interactions) – svým systémem pro sběr dat, který umožní, aby všechna fitness nebo zdravotní data byla dostupná i jiným aplikacím jako je S Health, vašemu telefonu nebo třeba osobní váze.

Potenciál této platformy je jistě větší než aby byla součástní pouhého fitness trackeru. Samsung uvedl, že spolupracuje také na partnerském programu s UCSF's Digital Health Innovation Lab, aby zjistil, zda z těchto velkých objemů dat bude možné vytvářet velké prediktivní modely pro zdraví nás všech (ne jen na individuální úrovni). Pokud ano, mohlo by mít zařízení velký vliv na naše pojetí péče o zdraví.

Samsung zároveň oznámil založení Digital Health Challenge což je fond s počáteční investicí 50 milionů dolarů na podporu vývojářů, aby pracovali s otevřenými platformami Samsungu a nejnovějšími zdravotnickými technologiemi.

Více na Engadget, obrázek SAMSUNG