Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

S novým elektronickým jističem PXS24 vstupuje Eaton do nové éry

21. 8. 2019 | Eaton Elektrotechnika s.r.o. | www.eatonelektrotechnika.cz

S inovačním jističem PXS24 rozšiřuje společnost pro řízení energie Eaton své komplexní portfolio výrobků v oblasti monitorování proudu. Verze Economy i Standard jsou na trhu již k dispozici. Jistič PXS24 nabízí uživatelům efektivitu z hlediska instalace a údržby, jakož i zvýšené spolehlivosti systému.

Tradičně byly stejnosměrné obvody 24 V chráněny elektromechanickými miniaturními jističi. Pro aktuální generaci elektronických zdrojů napájení to ovšem často již nepostačuje. I když jsou dnešní stejnosměrné zdroje napájení odolné vůči zkratu, v případě závady je jejich výstupní napětí příliš nízké na to, aby to zajistilo vypnutí tradičního jističe. Elektronický jistič PXS24 často nabízí lepší ochranu pro stejnosměrné obvody 24 V, jelikož rychle detekuje přetížení a selektivně vypíná postižené součásti stroje. V důsledku toho systém zůstává ovladatelný a chyby lze buď vyřazovat pro zamezení kritického poškození, nebo lze systém řízeným způsobem odstavit. Tento modul je schopen chránit i kapacitní zátěže až 20 000 μF. Pomocí jističe PXS24 mohou výrobci strojů značně zvýšit spolehlivost svých systémů.

elektronický jistič PXS24 EATON

PXS24 je modulární rozšiřitelný systém. Každý kanál se skládá z odděleného modulu, každý z nich se šesti zabudovanými výstupními svorkami, což umožňuje přímé připojení až tří stejnosměrných zátěží 24 V. Oproti tradičním řešením není uživatel nucen používat vícekanálové moduly, protože PXS24 umožňuje uživateli volit počet kanálů v souladu s aktuálními potřebami řešené aplikace. Propojování lze snížit na minimum, což neznamená jen další nákladové úspory, ale odstraňuje také případné zdroje chyb: první kanál PXS24 je připojen ke zdroji napájení 24 V násuvnou svorkou. Veškeré ostatní moduly PXS24 jsou napájeny přes násuvnou sběrnicovou přípojnici, což eliminuje nutnost jakéhokoliv dalšího propojování. Díky tomu lze konfiguraci snadno rozšiřovat.

„S elektronickým jističem PXS24 bylo naším cílem nabídnout našim zákazníkům jasnou přidanou hodnotu v porovnání s výrobky našich konkurentů“, říká Alexander Jellenigg, produktový manažer ve společnosti Eaton. „Víme, že práce je nejnákladnějším faktorem při instalaci a údržbě. Proto pro nás bylo důležité, abychom umožnili výrobcům strojů a rozváděčů a montážním firmám pracovat rychleji a efektivněji.“ Integrováním dalších funkcí do jističe PXS24 je také možné ušetřit další místo v rozváděči. Díky tomu jsou prostorové požadavky až o 25 % nižší, než u tradičních řešení. Navíc snižuje modul PXS24 výdaje na materiál o 15 procent a dobu instalace zkracuje přibližně o 35 procent.

Každý kanál se dodává s vlastními vstupy a výstupy kompatibilními s PLC. To umožňuje používat kanály PXS k monitorování a vizualizaci, což je důležité pro selektivní spínání, jakož i pro údržbu a cílené odstraňování závad. S modulem PXS24 je tedy možné sepnout přímo konkrétní kanály v případě závady. Jednotlivé moduly mohou být přímo propojeny pomocí jednoduchých zásuvných konektorů pro vytváření skupinových hlášení nebo pro vypínání více kanálů současně v případě závady. Pan Jellenigg je přesvědčen, že „schopnost PXS přímo komunikovat s PLC z něj činí řešení budoucnosti. Řídicí vstupy a výstupy odpovídají normě ČSN EN 61131-2. To nejen usnadňuje komunikaci s PLC, ale také zajišťuje dostatečnou robustnost PXS při reakcích na snímače a schopnost řídit funkce, které by jinak vyžadovaly zvláštní výstupy PLC.“

Verze Standard modulu PXS24 pokrývá rozsah až do 16 A. Verze Economy pracuje v proudovém rozsahu až do 10 A a nepodporuje komunikační funkce. Kromě toho jsou všechny vlastnosti verzí Standard a Economy identické. Všechny verze PXS24 mají certifikaci UL. To znamená, že při instalaci zařízení a strojů s PXS24 v Severní Americe nejsou žádné potíže.

Tiskové materiály Eaton Elektrotechnika

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021