Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Růst skupiny LAPP pokračuje. Dvouciferný nárůst počtu zaměstnanců i obratu.

3. 4. 2019 | LAPP Czech Republic s.r.o. | https://lappczech.lappgroup.com

Skupina LAPP opět dosáhla dvouciferného růstu. Obrat generovaný předním celosvětovým dodavatelem v oblasti integrovaných řešení pro kabelové technologie vzrostl v posledním finančním roce (1. října 2017 - 30. září 2018) o 12,3 % na 1,153 mil. eur. Počet zaměstnanců vzrostl o 12,6 % na 4 245. Zisk před zdaněním vzrostl o 5,5 % na 58,6 mil. eur. „Jsme na správné cestě a již několik let jsme schopni dosahovat nadprůměrného růstu díky naší strategii 2020. Především Evropa zaznamenala pozitivní nárůst. Stále však vidím velký prostor ke zlepšení v Americe. A jsem si jist, že jsme nevyužili veškerý náš potenciál ani v Asii. V obou regionech máme stále spoustu práce,“ zdůrazňuje Andreas Lapp, předseda představenstva společnosti LAPP Holding AG. Rodinná společnost s centrálou ve Stuttgartu dosáhla svého největšího růstu v Evropě, a to díky vysoké poptávce především v oblastech průmyslové datové komunikace (IDC) a ÖLFLEX® CONNECT (kabelové systémy na míru) a také akvizicemi ve Finsku, Polsku a Švýcarsku.

Enormní nárůst obratu
Značný nárůst obratu byl pouze mírně ovlivněn zvýšenou cenou mědi a měnovými výkyvy. Skutečná cena kabelu je totiž počítána denně na základě aktuální ceny mědi. Právě ty byly během roku vyšší v průměru o 7 % (569 EUR/100 kg), čímž se zvýšil obrat o 1,9 %. Naopak měnové výkyvy si vybraly svou daň, a to poklesem o 1,8 %. Po úpravě proto vzrostl objem prodeje, kterého skupina LAPP dosáhla, přibližně o 12,2 %. „Ve vztahu k obratu odpovídají akvizice navýšení okolo 3 %. Výkonnost minulého roku tak byla potvrzena provozním růstem kolem 9 %“ zdůraznil finanční ředitel Dr. Ralf Zander.

Největší úspěch v EMEA
Obzvláště velký nárůst byl v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika). Obrat zde vzrostl o 15 % a dosáhl výše 826 mil. eur. Se svým podílem na prodeji ve výši téměř 72 % je EMEA nejdůležitějším trhem skupiny LAPP. Obrat v Německu vzrostl o 9 % a dosáhl výše 341 mil. eur. Region APAC (Asie a Pacifik plus Austrálie a Nový Zéland) navýšil svůj obrat o 9 % a dosáhl téměř 212 mil. eur. Region Střední a Severní Ameriky zaznamenal nárůst ve výši 2,2 % a dosáhl hodnoty 106 mil. eur. V důsledku ekonomické krize poklesly tržby v Jižní Americe o 18 % na 8,2 mil. eur.

Investice do budoucna
V posledním finančním roce navýšila skupina LAPP své investice o 29 % na 31 mil. eur. Kromě investic potřebných pro akvizice a další celosvětové zavádění softwaru SAP ECC 6.0 investovaly prodejní a výrobní společnosti především do strojů a zařízení a do logistiky. Například v indickém výrobním závodě v Bhopalu se výrobní kapacita zdvojnásobila a skladová kapacita se zvýšila o 70 procent. Za účelem podpory rozšíření projektového byznysu byl v Satteldorfu (okres Schwäbisch Hall) uveden do provozu nový sklad a také v Polsku se v současné době staví nové logistické centrum pro zákazníky v oblasti výstavby průmyslových závodů a realizace projektů, jako jsou výstavba větrných elektráren, nových výrobních závodů nebo realizace tunelů. V loňském roce bylo rovněž spuštěno několik projektů týkajících se digitální transformace společnosti.

Značný celosvětový nárůst počtu zaměstnanců
Počet zaměstnanců vzrostl celosvětově o ca 13 % na 4 245. Nadprůměrný přírůstek počtu zaměstnanců, a to o 16 %, byl v regionu EMEA, kde k růstu přispěly i akvizice společností. Těžiště práce v oblasti lidských zdrojů spočívalo v personálním rozvoji a rozvoji organizace. „Chceme ze společnosti LAPP učinit vzdělávací společnost, kde je úzce propojeno celoživotní vzdělávání našich zaměstnanců a neustálý systematický rozvoj organizace,“ zdůrazňuje Dr. Hilmar Döring, člen představenstva pro lidské zdroje a rozvoj společnosti.

Mnoho faktorů úspěchu
Uplynulý fiskální rok byl pozitivně ovlivněn mnoha faktory, mj.:

1. Akvizice a společné podniky: Na konci roku 2017 převzala skupina LAPP obě společnosti SKS Automaatio a SKS Connecto (nyní LAPP Automaatio a LAPP Connecto) ve Finsku a Polsku. LAPP Automaatio se specializuje na průmyslovou datovou komunikaci (IDC). je předním dodavatelem kabelů a kabelových svazků. V únoru 2018 vstoupil do společnosti LAPP Australia společný podnik s distribučním partnerem ECS z Nového Zélandu. V červenci 2018 koupila skupina LAPP svého dlouhodobého švýcarského distribučního partnera – společnost Volland.

2. Zdokonalené výrobní procesy: Došlo ke zlepšení stability a produktivity procesů ve všech 18 výrobních závodech. Skupina LAPP začala rovněž pracovat na digitalizaci svých závodů: dva pilotní projekty „smart“ závodů byly spuštěny ve Francii a Číně. Jejich cílem je ukázat příležitosti i výzvy globální a digitální sítě pro výrobní závody.

3. Úspěšné rozšíření individuální nabídky pro rostoucí trhy: V rámci svého zaměření na průmyslovou datovou komunikaci (IDC) byla skupina LAPP schopna během minulého finančního roku dosáhnout 24% nárůstu v oblasti ethernetových výrobků. Portfolio skupiny LAPP v oblasti IDC zahrnuje všechny klíčové komponenty, které uživatel potřebuje, aby navrhl závod podle zásad Industry 4.0, včetně velkého výběru datových kabelů, které splňují různé standardy, jako např. PROFINET nebo CC-Link, a nyní také switche pro distribuci dat v náročném průmyslovém prostředí. Významná poptávka je také po kabelových systémech na míru značky ÖLFLEX® CONNECT. Skupina LAPP zde zaznamenala nárůst ve výši 12 %. V logistických službách došlo také k dvoucifernému nárůstu (např. systémy Kanban pro zákaznické sklady, speciální balení na míru a speciální řešení stojanů pro jednožilové vodiče).

4. Rozšíření portfolia: Nové výrobky byly představeny ve všech produktových řadách. Novinkou v portfoliu IDC je například datový kabel ETHERLINE® PN CAT.6A Fast Connect. Umožňuje snadnou a rychlou instalaci a vysokou rychlost přenosu dat 10 gigabitů za sekundu. To je v současnosti maximální přenosová rychlost pro měděné kabely v průmyslovém prostředí. Společnost LAPP byla rovněž první společností, která představila standardní kabel pro stejnosměrný proud: ÖLFLEX® DC 100 byl speciálně vyvinut pro napájení stejnosměrných motorů a systémů.

5. Nová značka LAPP: LAPP nyní vystupuje pod stejným názvem a logem po celém světě. Předseda představenstva, Andreas Lapp, poznamenal: „V dnešní době už není důležité místo, kde naši zákazníci nakupují naše produkty, a proto fungujeme jako jeden mezinárodní tým. Logickým krokem proto bylo reflektovat tuto skutečnost i do úpravy naší identity.“

Výhled pro aktuální fiskální rok
Skupina LAPP úspěšně vkročila také do fiskálního roku 2018/2019. „Za předpokladu, že globální ekonomika neutrpí velký pokles, očekáváme v tomto fiskálním roce další růst,“ řekl Andreas Lapp. Významný impuls, zejména v oblasti automatizace a IDC, se očekává v regionech Asie a Tichomoří i v Evropě.

25 let na českém trhu = obrat 1 miliarda Kč LAPP Czech Republic s.r.o.
Hospodářské výsledky společnosti LAPP Czech Republic s.r.o. v roce 2017/2018 byly i nadále pozitivně ovlivněny celkovou ekonomickou situací v Evropě, ale i ve světě. Celkový obrat společnosti překonal hranici 1 miliardy, konkrétně 1 013,8 mil. Kč, s růstem tržeb ve výši 80 mil. Kč. Za úspěchem stojí nejen zmíněná ekonomické situace, ale především kombinace snahy společnosti LAPP jak v každodenním OEM byznysu, tak i v tom projektovém. V neposlední řadě mají na miliardovém obratu svůj podíl také úspěšné zakázky v ÖLFLEX® CONNECT HUB v Otrokovicích a v LAPP Systems v Holešově.

„K překonání historického mezníku obratu 1 miliardy Kč by jednoznačně nedošlo bez profesionálního a kvalifikovaného týmu, který se nám daří dlouhodobě udržovat a rozvíjet,“ dodává jednatel společnosti René Sedlák. Významného rozvoje dosáhla česká pobočka LAPP také v oboru kolejových vozidel. LAPP Czech Republic s.r.o. nabízí kompletní portfolio kabelů a kabelového příslušenství schválené pro použití v drážních aplikacích, navíc s dodávkou do 1 týdne. Jedním z příkladů úspěšného vstupu na tento průmyslový trh je spolupráce se slovenskou společností EVPÚ a.s. v rámci dodávky vodičů a kabelů pro její multisystémový statický výkonový měnič. Dalším důležitým rozvojovým segmentem byla v minulém roce spolupráce s velkoobchody, na kterou se společnost hodlá zaměřit i v dalším období.

Mezi další úspěšné spolupráce společnosti s jejími zákazníky patří například dodávka 1200 ks kabelových svazků pro společnost ERA a.s., která se zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu pasivních sledovacích systémů jak pro sledování letového provozu, tak pro aplikace v rámci obrany vzdušného prostoru. Slovenská společnost MICROSTEP, která vyrábí CNC stroje pro řezání materiálů, se na LAPP obrátila s požadavkem na nestandardní hliníkové energetické řetězy. Stejně jako společnost MICROSTEP vsadila na kompletní kabelové řešení ÖLFLEX® CONNECT i společnost SSI SCHÄFER v rámci vývoje skladovací věže LOGIMAT®. Pro obě firmy zajistila společnost LAPP Czech Republic s.r.o. spolehlivou dodávku kabelové konfekce přesně podle jejich představ.

V rámci motta celé skupiny LAPP „LAPP goes digi!“ bude společnost dál klást důraz na digitalizaci svého obchodu, například formou dalšího rozvoje vlastního e-shopu i EDI (propojení objednávkových systémů LAPP - zákazník s cílem automatické výměny dat). Pozadu společnost nezůstává ani v komunikaci v online světě – pokud se i Vy chcete dozvědět novinky nejen z kabelového prostředí, sledujte LAPP Czech Republic s.r.o. na Facebooku, YouTubeLinkedIn a nově i na Instagramu!

V následujícím hospodářském roce očekává společnost růst tržeb především díky přetrvávající silné poptávce v segmentu výroby strojů, ale zejména z důvodu dalšího významného prodeje vlastních výrobků. Tento růst může být pozitivně i negativně ovlivněn růstem ceny mědi, popř. růstem ceny ropy. Celkové hospodářské výsledky společnosti budou v roce 2019 nadále ovlivněny zahájením výroby nových projektů řady ÖLFLEX® CONNECT v nové výrobní hale v Otrokovicích.

Tiskové materiály LAPP 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021