Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rukavice vybavená senzory umožňuje vyrábět roboty schopné jemného doteku

3. 6. 2019 | MIT | www.mit.edu

Výzkumníkům MIT se podařilo vyrobit „škálovatelnou dotekovou rukavici“ (STAG) obdařenou přibližně 550 drobnými senzory, které měří tlak vyvíjený rukou při manipulaci s různými předměty. Neuronová síť následně zpracuje signály a vytvoří datovou sadu obsahující vzorce odpovídající rozličným objektům. Systém následně využije datovou sadu k vyhodnocení objektů a určení jejich hmotnosti na základě doteku.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature, kde výzkumníci hovoří o datových sadách, které se jim podařilo vytvořit pomocí nové dotekové rukavice. Pokusnými předměty se staly běžně používané věci, například plechovka s limonádou, nůžky, tenisový míček, lžička, pero a hrnek. Systém dokázal identifikovat předměty s 76% úspěšností a rovněž správně určil jejich hmotnost s tolerancí 60 gramů.

Rukavice se senzory

Rukavice tohoto typu vybavené senzory se dnes běžně prodávají za stovky dolarů a často obsahují pouze kolem 50 senzorů, které přirozeně zachycují méně informací. Novinka od MIT naproti tomu nabízí podstatně detailnější údaje a je vyrobena z komerčně běžně dostupných materiálů. Cena rukavice tak není vyšší než 10 USD. Snímací systém lze využít v kombinaci s tradičním počítačovým viděním a datovými sadami na bázi vizuálního snímání a vytvořit tak roboty schopné rozlišovat objekty na základě doteku.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-