Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rozváděče Hager: spolehliví strážci elektrické energie ve vašem domě

3. 11. 2021 | Štěpán Tyc | Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

Rozváděče můžeme s trochou fantazie označit za srdce každé elektrické instalace. Jsou to neúnavní pracanti, kteří dnes a denně řídí a hlídají veškeré toky elektrické energie, tak jako srdce řídí a hlídá tok krve v živém organismu. Jsou nenahraditelní a musíme je instalovat ve všech objektech, kde chceme žít, pracovat, vyrábět, chovat nebo třeba skladovat. Každé toto rozváděčové „srdce“ musí odpovídat požadavkům instalace a každé je tak trochu jiné… stejně tak, jako má vytrénované srdce dálkový běžec, zocelené kulturista či „pouze“ zdravé domácí švihák.

Rozváděče můžeme s trochou fantazie označit za srdce každé elektrické instalace. Jsou to neúnavní pracanti, kteří dnes a denně řídí a hlídají veškeré toky elektrické energie, tak jako srdce řídí a hlídá tok krve v živém organismu. Jsou nenahraditelní a musíme je instalovat ve všech objektech, kde chceme žít, pracovat, vyrábět, chovat nebo třeba skladovat. Každé toto rozváděčové „srdce“ musí odpovídat požadavkům instalace a každé je tak trochu jiné… stejně tak, jako má vytrénované srdce dálkový běžec, zocelené kulturista či „pouze“ zdravé domácí švihák.

Nenávratně zmizely ty doby, kdy stačily pro provoz bytu dvě pojistky, jedna pro zásuvky a druhá pro osvětlení. V dnešní době musí rozváděč v těchto prostorech plnit mnoho funkcí a poskytovat celou řadu služeb. Rozváděče v bytové sféře již neplní pouze funkci něčeho nechtěného, zastrčeného v koutě, ale skýtají celou škálu funkčních, ale i designových možností. Projektanti by dnes již neměli dbát pouze na provedení a funkčnost rozváděče, ale vzít v úvahu veškeré další potřeby koncového uživatele. To znamená např. již při plánování instalace přemýšlet, kde bude rozváděč umístěn, zda nebude potřeba rozváděč doplnit o část pro slaboproudé rozvody či dokonce přidat samostatný slaboproudý rozváděč, a to pokud možno ve stejném vzhledu jako silový. Zda rozváděč bude zapuštěn ve zdivu nebo sádrokartónu a zda tudíž splňuje předepsané požadavky. Nebo zda bude rozváděč instalován venku, což klade další nároky na projektantovy znalosti přesných požadavků, které v tomto případě musí rozváděč i přístroje uvnitř splňovat: např. že opravdu rozváděči nebude stačit krytí IP43 a stříška. V neposlední řadě by měl dobrý projektant uvažovat nad kapacitním prostorem pro zapojení a umístění přístrojů tak, aby i elektrikář měl „dobrý pocit“ z vyrobeného rozváděče a ne „uf to bylo o fous, aby se to do něho vešlo“.

Rozváděčová dokumentace snadno a rychle

Většina rozváděčů Hager pro domovní aplikace má připraveno ověření návrhu formou certifikátu podle ČSN EN 61439-1/3 pro rozváděče DBO. Rozvodnice DBO jsou rozvodnice určené pro obsluhu laikem (například spíná světelné obvody, zapíná jističe nebo chrániče po poruše atd.). Výstupní obvody mají ochranná zařízení, která jsou určena k obsluze laikem. Tyto rozváděče nemusí být pouze výsadou domovních instalací, ale i instalací v komerčních prostorech. I zde musíme počítat s tím, že do rozváděče bude mít přístup neproškolená laická obsluha.

Výrobcem se stává ten, kdo rozváděč zapojil a musí vytvořit / doložit vícero dokumentů: ověření návrhu, kusové ověření, výpočet oteplení, souhrnnou tabulku rozhraní rozváděče, EU prohlášení o shodě včetně kontrolního listu pro interní systém kontroly výroby. Dále návod k použití a typový štítek. V neposlední řadě je povinen provést popisy jednotlivých obvodů v rozváděči. Také musí mít liniové schéma zapojení. Veškeré tyto dokumenty jsme pro vás předpřipravili a vy je pro každou svou konkrétní instalaci můžete snadno vygenerovat pomocí šablon, konfigurátoru a softwaru, které naleznete na webových stránkách hager.cz.

Sdělovací technologie v rozváděčích nízkého napětí

I pro rozváděče nízkého napětí je třeba mít na zřeteli celou řadu legislativních požadavků. Nejenom, že musíme splnit požadavky normy na rozváděče nízkého napětí ČSN EN 61439-3, ale občas již také předpisy pro informační technologie ČSN EN 50173-4 ed.2 kde je zmíněno, že každý obytný prostor musí být obsloužen jedním HD (domovní rozvodný uzel). HD musí být umístěno v určené oblasti s odpovídajícím přístupem, prostorem a podmínkami prostředí pro umístění kabeláže a přenosového zařízení (aktivní, pasivní či obojí). V blízkosti HD musí být umístěn vývod rozvodu napájení. V budovách obsahujících jeden obytný prostor poskytuje kabeláž přístup do sítě spojení mezi externím síťovým rozhraním (poskytovatel datových služeb) a HD.

Seznamte se s nejpopulárnějšími rozváděči Hager

Rozvodnice golf

Začneme-li nejzákladnějšími rozváděči pro bytovou sféru, zvolíme rozváděče Golf. Jedná se o celoplastové rozváděče určené pro nástěnnou nebo vestavnou montáž. S přikoupenými příchytkami lze vestavnou variantu zapustit i do sádrokartonu. Tuto instalaci usnadní perforovaný okraj rozváděče, který zajišťuje snadné zakreslení chystaného otvoru v sádrokartonu. Rozváděč disponuje dostatečným prostorem pro kabeláž, včetně různých systémů upevnění. V případě, kdy zvolíte nástěnné provedení, i velkou variabilitu pro prostup kabelů, jak z vrchu či spodu, stejně tak i velké množství průchodů v zadní stěně. Nově můžete mít rozváděč golf i v provedení multimediálním pro instalaci datových a sdělovacích prvků.

Rozvodnice gamma

Oblíbené nástěnné rozváděče s jednoduchým designem, které jsou díky absenci zadní stěny ideální a doslova předurčené k instalaci v místech, kde se provádí rekonstrukce elektroinstalace a kde na vás ze zdi vykukuje chumel kabelů a vodičů. Ideální řešení představují i v případě, kdy je potřeba instalace přes rozvodový kanál ve starší panelové výstavbě a vy máte možnost využít dostatek prostoru v rozvodnici za odnímatelnými lištami DIN. Rozvodnice je standardně vybavena bezšroubovou PE/N svorkovnici a lze k ní dokoupit plná nebo kouřová dvířka.

Nejkrásnější rozvodnice volta

Nová volta je revoluční nejen vnitřním vybavením s kapacitou 12 až 60 modulů, ale snaží se zaujmout také navenek. Dveře s rámem jsou sladěné s vybranými designy vypínačů Hager, čímž lze docílit svěží elektroinstalace v jednotném vzhledu – v zářivě bílé, stříbrné či v antracitové barvě. Vše v současném trendu, podle chutí zákazníků. Obzvlášť zajímavý pohled nabízí varianta z vysoce kvalitní nerezové oceli nebo varianta s průhlednými dvířky. Neschovávejte tuto rozvodnici ve sklepě nebo v koutě pod schody! Volta je dokonalá nejen po technické stránce, ale splní i náročné požadavky na design.

V bocích skříně jsou integrovány příchytky pro vodiče. Díky změně konstrukce, přizpůsobené snadnému zapojení vodičů a kabelů, nabízí rozváděč o 30 % více prostoru pro kabeláž. Požadovaný otvor v kabelové přírubě lze díky prolisům snadno a čistě vylomit. Zvýšený přístrojový kryt poskytuje více prostoru pro vodiče v PE/N svorkovnici, což velmi zjednodušuje montáž (obr. 1). Přístrojový kryt lze namontovat pomocí dvou rychloupínacích šroubů bez zdlouhavého šroubování. Vyšší bezpečnost navíc zajišťuje možnost tento kryt zaplombovat proti nežádoucí manipulaci. Pro přesné upevnění je rozvodnice vybavena vodováhou, čitelnou z čelní i zadní strany rozvodnice. Využijete ji jak pro zapuštěnou montáž do zdiva, tak i do dutých příček. Všechny DIN lišty mohou být díky sešroubovanému roštu vestavěny buď jako celek, nebo samostatně. Je-li rošt připevněn, stačí pouze odstranit šrouby a vyjmutím nosných pásků zůstávají DIN lišty bezpečně elektricky odizolovány.

Obr. 1. Meziřadová fázová přípojnice – rozvodnice volta  
Obr. 1. Meziřadová fázová přípojnice – rozvodnice volta, Obr. 2. Rozvodnice volta multimediální

Data v praxi: multimediální volta

Multimediální rozvodnice není jen prostornější, nabízí také kompletně přepracovaný vnitřní prostor (obr. 2). Tato skutečnost zajistí ještě více flexibility při instalaci, a to jak ve variantě pro zapuštěnou montáž do zdi, tak pro instalaci do dutých příček. Do multimediální rozvodnice lze integrovat nový patch panel, schopný pojmout až dvanáct datových modulů. Tento panel je izolovaně připevněn pomocí speciálních svorek na DIN lištu nebo na perforovanou desku. K uzemnění slouží dvě šroubová upevnění. Multimediální rozvodnice má místo jedné kompletní desky čtyři oddělené perforované desky z pozinkovaného plechu. Kabely mohou být čistě vyrovnány mezi tyto desky nebo přichyceny pomocí integrovaných příchytek k vestavným zařízením. Každou desku lze jednotlivě odmontovat, a díky tomu je osazení a drátování ještě flexibilnější. Do výsuvného krytu pro kabely je možno jako příslušenství integrovat trojnásobnou zásuvku. Všechny zásuvky lze otočit o 90 stupňů, což usnadňuje připojení napáječů a kabelů. V horní a spodní části dveří najdete ventilační otvory, které slouží jako „přirozená“ klimatizace, a díky cirkulaci vzduchu se rozváděč nepřehřeje.

Volta.hybrid je první malý rozváděč, který kombinuje silnoproudou a datovou část. Toto jedinečné řešení na trhu vychází ze známé pětiřadé silnoproudé volty a je k dispozici v osmi různých variantách: zapuštěné varianty do zdi nebo do dutých příček, se dvěma DIN lištami a dvěma montážními plechy nebo třemi DIN lištami a jedním montážním plechem. Všechny verze jsou k dispozici buď s plechovými dveřmi s perforací nebo s plastovými dveřmi s perforací, která optimálně odvádí teplo z rozváděče. Plastové dveře významně zlepšují přenos WI-FI signálu z rozváděče. K dispozici jsou rovněž projektová řešení, která umožňují např. dělení rozváděče na jednu DIN lištu a tři perforované montážní plechy, či dodání rozváděče po jednotlivých dílech samostatně podle potřeb stavby. Rozváděč volta.hybrid je flexibilní řešení pro menší bytové jednotky, kde by bylo obtížné jinak realizovat datové rozvody kvůli prostoru.

Rozváděče pro venkovní prostředí

Každý elektrikářský učeň ví, že na rozváděče pro tyto prostory je kladen požadavek vyššího krytí (IP). Už méně známá je skutečnost, že norma ČSN EN 61439-1 po rozváděčích instalovaných vně objektu vyžaduje také zkoušku odolnosti proti korozi, UV záření a mechanické odolnosti IK, a to i v případě působení záporných teplot. Všechny tyto požadavky spolehlivě splňuje plastový rozvaděč vector II outdoor (obr. 3). Rozvaděč vector II v krytí IP65 je vyroben z barevně stálého polykarbonátu odolávajícího teplotním výkyvům –25 až +130 °C, kdy se zásadně nemění jeho mechanické vlastnosti, standardně IK08, při teplotě –25 °C IK07. Zároveň je rozváděč odolný proti UV záření, tzn. že jeho působením nedochází k žádné mechanické či barevné degradaci. Tyto rozváděče jsou dodávány v kapacitě 3 až 48 modulů a to i ve standardní variantě pro vnitřní prostředí a krytí IP54. Rozváděče mají dostatečný prostor pro spolehlivé vkládání vodičů v bocích rozváděče včetně integrovaných příchytek. Nežádoucí manipulaci s přístroji lze zabránit montáží zámku do dvířek rozvodnice a jejím uzamčením.

Obr. 3. Rozváděče vector II
Obr. 3. Rozváděče vector II

Robustní a přitom kompaktní: rozváděče univers FW

Vše, co potřebujete pro veřejné a komerční budovy, vám nabídne rozváděč univers FW. Rozváděče univers FW lze použít pro povrchovou, zapuštěnou nebo částečně zapuštěnou montáž. Je zde možnost zvolit si prázdnou skříň a vybrat si z mnoha komponentů vnitřního vybavení nebo zvolit plně vybavený rozváděč. K dispozici jsou různé výšky rozváděče a rozsáhlé příslušenství, takže pro každý úkol vždy najdete správné instalační řešení. Do nástěnné varianty lze umístit větší počet jisticích a spínacích přístrojů, neboť skříně jsou dodávány v provedeních s kapacitou 36 až 336 modulů. Součástí dodávky skříně je kompletní přístrojový rošt s kryty přístrojů a svorkovnicemi PE a N a to ve dvou variantách: šroubové nebo bezšroubové PE/N svorkovnice. Díky své hloubce 160 mm se tyto skříně vyznačují dostatečným prostorem pro připojení vodičů a kabelů. Pomocí komfortního nastavování závěsů dveří lze optimalizovat usazení dveří ve skříni, dveře lze snadno vysadit a montovat jako levé nebo pravé. Příruby s univerzálními kabelovými průchodkami jsou snadno demontovatelné s možností libovolného uspořádání, zajišťují optimální těsnění a vysoký počet kabelových průchodek v každé přírubě.

Multifunkční všeuměl

Hledáte multifunkční rozváděč pro všechny aplikace? Nový stavebnicový rozváděč univers FWU, který je určený pro zapuštěnou nebo vestavnou montáž, nyní dosahuje ještě větší velikosti, rozmanitosti a rozšířeného vnitřního vybavení. Plochý konstrukcí, široký použitím, díky montážní hloubce pouhých 112 mm nabízí nový rozváděč ideální řešení pro stále běžnější montáže do dutých příček. Je ideální pro všechny aplikace v moderních bytových a komerčních budovách, od distribuce energie až po použití multimédií. Kromě kompletních rozváděčů si můžete individuálně sestavit svůj stavebnicový rozváděč. Například použijete vestavnou vanu včetně rámu a dveří, do které navrhnete modulární rošty a multimediální pole nebo nejprve pořídíte vestavnou vanu pro stavbu a později, po dokončení omítek, doplníte o vnitřní díly a rám s dveřmi. V závislosti na aplikaci si vyberete různé typy dveří: robustní oceloplechové, s plastovou vložkou pro optimální příjem WLAN signálu nebo perforované pro lepší odvod tepla přístrojů a zařízení v rozváděči. Přístrojový rošt lze ze skříně po odjištění nosných lišt snadno vyjmout a jeho opětovná montáž se provádí pouhým nasazením do skříně, neboť je pro tyto účely speciálně upraven. V bocích je dostatečný prostor, který lze doplnit víkem pro skrytou a bezpečnou kabeláž.

Obr. 4. quickconnect
Obr. 4. quickconnect

Rozvodnice Hager v bezšroubové variantě

Rychlost, bezpečnost, úspora času při montáži, minimální prostor pro lidskou chybu. To všechno jsou argumenty, proč vyzkoušet rozváděče a modulární přístroje Hager podporující systém rychlého bezšroubového připojení quickconnect. A co o systému quickconnect říkají sami elektrikáři? Podívejte se na naše video (obr. 4). Při testování rozváděčů se systémem bezšroubového připojení, kterého se zúčastnilo 5 vybraných elektrikářů přímo v sídle společnosti Hager Electro, elektrikáři potvrdili, že bezšroubové připojení může ušetřit až 40 % času při instalaci. Systém quickconnect představuje záruku rychlé, bezpečné a pohodlné instalace. Elektrikáře potěšila i prodloužená záruka pět let na produkty Hager s bezšroubovými svorkami.

Chcete se dozvědět více?

Přihlaste se na naše webináře Hager. Naši techničtí specialisté se s vámi během cca 20 minut podělí o zajímavosti a novinky ze světa elektroinstalace a zodpoví vaše otázky v chatu. Online webináře jsou tu pro vás k dispozici zdarma, stačí se jen registrovat na webu: www.hager.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021