Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rosatom pokračuje v sériové výrobě malých reaktorů RITM-200, vyrábí je pro čtvrtý jaderný ledoborec

11. 5. 2020 | Rosatom | www.rosatom.cz

Společnost Atomenergomaš, strojírenská divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, začala 6. května 2020 vyrábět komponenty reaktoru RITM-200 pro čtvrtý ledoborec třídy LK-60 (Projekt 22220). Jde už o sedmý kus v této sérii malých reaktorů a Rosatom připravuje i verzi pro použití v klasických pozemních elektrárnách.

Ve výrobní hale podniku ZiO-Podolsk (dceřiná firma Atomenergomaše) se paralelně rozběhlo několik operací. Na karuselu probíhá obrábění dvou přírub reaktorové nádoby a probíhají práce na antikorozní vrstvě pro vnitřní stěnu hydrokomor (v nich budou umístěna hlavní cirkulační čerpadla, která zajišťují oběh chladiva uvnitř reaktoru; jde o součást integrální konstrukce reaktoru). Na obráběcím centru Škoda probíhá hluboké vrtání otvorů v přírubě.

Reaktor RITM-200 ve výrobní haleReaktor RITM-200 ve výrobní hale

Smlouva na výrobu reaktorů RITM-200 pro čtvrtý a pátý ledoborec třídy LK-60 (každý má dva reaktory RITM-200) byla podepsána mezi společnostmi OKBM Afrikantov (součást Rosatomu) a Baltijskij zavod v říjnu 2019. Půjde o sedmý až desátý reaktor v sérii. V roce 2016 byly zákazníkovi předány dva reaktory pro ledoborec Arktika, v roce 2017 další dva reaktory pro ledoborec Sibir a v roce 2018 proběhla dodávka pro ledoborec Ural.

RITM-200 je nejmodernější reaktor pro jaderné ledoborce vyráběný Rosatomem pro flotilu, kterou provozuje jako jediný na světě. Na palubě každého ledoborce třídy LK-60 jsou umístěny dva reaktory, každý o tepelném výkonu 175 MWt. Hlavní výhodou nového reaktoru je jeho kompaktní konstrukce a ekonomická stránka provozu. Díky tomu může nová generace jaderných ledoborců měnit svůj ponor, a tím dosahuje lepších technických parametrů, vyšší rychlosti a lepší průchodnosti ledem. Jedna zavážka paliva do reaktoru RITM-200 vydrží na sedm let a je energeticky ekvivalentní 540 tisícům tun arktického dieselového paliva pro lodě.

Výrobní podniky Atomenergomaše zajišťují kompletní výrobní řetězec výroby reaktorů, od přípravy výrobní dokumentace a výrobu polotovarů až po sestavení samotného reaktoru a předání zákazníkovi. Vývojářem reaktorů a výrobcem jejich vík a vnitroreaktorových zařízení je společnost OKBM Afrikantov. Výroba reaktorové nádoby a závěrečná montáž reaktorů probíhá v podniku ZiO-Podolsk. Celý proces výroby zahrnuje 682 operací. Jeden reaktor váží 147,5 tuny, má výšku 7,3 metru a průměr 3,3 metru. V současnosti Rosatom na základě projektu RITM-200 vyvíjí plovoucí jaderné elektrárny i pozemní malé jaderné bloky.

Tiskové materiály Essential Communication