Aktuální vydání

Číslo 7/2021 vyšlo tiskem 30. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 30. 7. 2021. 

Téma: Kabely, vodiče a kabelová technika; Nářadí, nástroje a zařízení pro práci s kabely

Technická informace o výrobku
Nová generace přepěťových ochran CITEL s integrovaným předjištěním – DACF25S
Opakovaně použitelné čisticí utěrky pro průmysl, řemesla a dokonalou čistotu

Číslo 3/2021 vyšlo tiskem
18. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 19. 7. 2021.

Osvětlení interiérů
Osvětlení nového ateliéru Ronyho Plesla
Realizace osvětlení INGE aneb dobrých zpráv není nikdy dost

Měření a výpočty
Měřič UV záření VOLTCRAFT UV-500

Robotický systém pro dezinfekci velkých prostor

29. 6. 2020 | MIT | www.mit.edu

S každou kapkou uniklou do okolního ovzduší nebo letmým dotekem si dosud hodně lidí spojuje možnost přenosu nového typu koronaviru s označením COVID-19. Pokud by tedy měli vědci spojit své síly v boji proti jednomu společnému nepříteli, mělo by to být právě toto zákeřné onemocnění. Důležitým ohniskem jeho šíření jsou obzvláště různorodé povrchy, kde se tento nevítaný host může zdržovat až několik dnů.

Ačkoliv máme k dispozici účinné dezinfekční prostředky, jejich použití pro očistu velkých prostor může být velmi drahé, nebezpečné a časově náročné. Po celém světě jsou tak ohroženy stovky tisíc zaměstnanců pracujících ve skladech, prodejnách potravin, ve školách a na dalších pozicích.

Dezinfekční robot

S možným řešením nyní přišli inženýři z Katedry informatiky a umělé inteligence (CSAIL) při MIT ve spolupráci se společností Ava Robotics a neziskovou organizací Greater Boston Food Bank. Společnými silami se jim podařilo zkonstruovat nový robotický systém, který účinně dezinfikuje veškeré povrchy a neutralizuje koronaviry poletující ve vzduchu. Hlavní zbraní robota je speciální aparatura navržená inženýry z CSAIL, která je připevněna k základně robota a po aktivaci vydává UVC-záření. Výsledky testů jsou natolik přesvědčivé, že dle vyjádření výzkumníků by mohl být tento systém využíván k autonomní dezinfekci, např. v továrnách, supermarketech nebo restauracích.

Celý článek na MIT

Image Credit: Alyssa Pierson/CSAIL

-jk-