Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Robotický průlom v průmyslu

26. 6. 2012 | |

„Rok 2011 byl nejúspěšnějším rokem pro průmyslové roboty - za 50 let od první instalace průmyslového robota v roce 1961 se jich prodalo na celém světě více než 2,3 milionu!" řekl Dr. Shinsuke Sakakibara, prezident IFR, ve středu 23. května 2012 na veletrhu AUTOMATICA v Mnichově. "A robotický průmysl očekává svou další velkou budoucnost."

Nasazení robotů vždy zaručuje rychlou návratnost investic

"V roce 2011 se na světě prodalo 165 000 průmyslových robotů. To je nejvíce v celé historii a o 37 % více než v roce 2010" oznámil Arturo Baroncelli, viceprezident IFR (International Federation of Robotics) v Mnichově. "Skokový nárůst poptávky v letech 2010 a 2011 po odeznění světové finanční a hospodářské krize předčil veškerá naše očekávání. Předpokládáme, že se v roce 2012 bude prodej robotů dále zvyšovat - sice nižším tempem, ale přesto dosáhne dalšího maxima“, dodal. "Využití robotů vždy zaručuje rychlou návratnost investic a dramatické zlepšení kvality. To platí jak v automobilovém průmyslu, tak v ostatních odvětvích, a to nejen v rozvíjejících se zemích, ale i v zemích s dlouhou průmyslovou tradicí."

Nejvýznamnější země v roce 2011: Čína, Spojené státy a Německo

Zeměmi se zvláště pozoruhodným růstem byly Čína, Spojené státy a Německo s tempem mezi 39 % a 51 % oproti předchozímu roku. Všechny tři země dosáhly nového maxima prodeje. Avšak přesto nepřekonaly celkovou úroveň dvou největších trhů, které však rostly jen podprůměrným tempem. Japonsko vzrostlo oproti roku 2010 o 27 % s téměř 28 000 novými průmyslovými roboty. Prodeje v Jižní Koreji vzostly o 9 % - zde se prodalo 25 500 nových kusů.
Čína byla nejrychleji rostoucím trhem za poslední léta s výjimkou roku 2009. V roce 2011 bylo na tento trh dodáno téměř 22 600 průmyslových robotů. Nejpozději v roce 2014 překoná Čína zbytek ostatních zemí v nákupu nových robotů. Většina zemí ASEAN (Sdružení národů jihovýchodní Asie) se s Thajskem v čele prodrala do čela nejrychleji rostoucích trhů, podobně rychle zvyšují míru své robotizace také středoevropské země. Silný nárůst dodávek robotů do Indie by mohl být začátkem prvního průlomu robotiky a automatizace v této zemi. Také prodej robotů do Brazílie vyletěl v roce 2011 na více než 1400 kusů, což bylo o 125 % více než v roce 2010.

Automobilový průmysl a metalurgie byly hlavními tahouny růstu v roce 2011

Podobně jako v roce 2010, zvýšil i v roce 2011 výrazně své investice do robotů automobilový průmysl. Hlavními důvody byla postupující modernizace a zvyšování kapacity na rozvíjejících se trzích. Trend automatizace, zejména v kovozpracovatelském a strojním průmyslu, znamenal zvýšení prodeje robotů i do jiných odvětví. Elektrotechnický a elektronický průmysl, kde došlo k téměř trojnásobnému zvýšení robotizace v roce 2010, rostl v roce 2011 už jen pomalejším tempem. Ve všech průmyslových odvětvích je však ještě velký potenciál pro další robotizaci.

Trend k automatizaci výroby povede k dalšímu zvyšování míry nasazení robotů

Od konce finanční a hospodářské krize v letech 2008 až 2009 zrychlil enormě trend automatizace na celém světě, zejména v Asii, s Čínou na špici. Automobilový průmysl, elektrotechnika a elektronika rostly v posledních dvou letech zvláště významně. Ale i všechna ostatní odvětví se poměrně rychle rozvíjejí. Na celém světě je patrná rostoucí poptávka po produktech vysoké kvality. Industrializace se rychle zvyšuje na rostoucích spotřebitelských trzích v Asii a Jižní Americe. Severoamerický průmysl, zejména automobilový, posiluje svou konkurenceschopnost na domácím trhu i v zahraničí.

Zvýšením produktivity bude kompenzován nedostatek pracovních sil a vyšší náklady spojené s demografickými změnami v řadě zemí. Udržitelnost, ekologičnost výroby a energeticky úsporná řešení získávají stále větší význam po celém světě. Zavedeny budou nové výrobní procesy. Automatizace poskytne řešení pro všechny tyto výzvy a průmysloví roboti budou hrát v automatizaci klíčovou roli.

Robotický průmysl je připraven na růst poptávky reagovat. Mnoho výrobců robotů zvyšuje své výrobní kapacity. Od nasazení prvního robota v roce 1961 urazily technologie velký kus cesty. Kdo by si v roce 1961 pomyslel, že průmyslový robot bude schopen 

  • pracovat bez nejmenších problémů jako asistent výroby, 
  • učit z vlastní zkušenosti, 
  • zvednout asi 1300 kg 
  • vážit asi jen 14 kg 
  • výrazně šetřit energii,

…máme-li vyjmenovat jen některé vlastnosti a schopnosti. Robotický průlom v průmyslu právě začal.

Elektronická Brožura o historii průmyslových robotů

V brožuře Historie průmyslových robotů, milníky technologií a komercializace naleznete další podrobnosti k dějinám průmyslových robotů. Brožura je k dispozici na www.ifr.org/history

foto: ifr.org