Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Robotická četa inspirovaná termity

19. 2. 2014 | |

Na základě inspirace termití pílí a kolektivní inteligencí vytvořil tým informatiků a vědců z Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) a Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering při Harvardově Univerzitě autonomní robotickou stavební četu. Systém nepotřebuje řídicí jednotku, supervizora ani žádné tzv. nebeské oko (eye in the sky). Jednotlivé roboty mezi sebou nemusejí komplikovaně komunikovat.  Velké množství jednoduchých robotů, které systém využívá, se spolu dorozumívá tím, jak přetváří své okolí. 

Na systému pojmenovaném TERMES je vidět, jak mohou kolektivní systémy konstrukčních robotů vytvářet složité prostorové struktury, aniž by jim někdo centrálně udílel pokyny. Výsledky projektu byly předvedeny na výročním setkání AAAS 2014 a publikovány ve v časopise Science ze 14. února 2014. Roboti systému TERMES dokáží stavět hrady, věže či pyramidy z pěnových cihel, vztyčovat schodiště, která jim umožní dostat se o stuperrň výše a přidávat cihly tam, kde je to potřeba. Výzkumnící říkají, že v budoucnu by mohly podobné roboty stavět hráze z pytlů s pískem v záplavových oblastech, nebo vykonávat jednoduché úkoly na Marsu.

Každý robot staví svou část společně s ostatními, ale nikdy neví přesně, na čem přesně jeho kolegové právě pracují. Pokud se jeden robot rozbije nebo musí staveniště opustit, nemá to vliv na práci ostatních. Také to znamená, že stejný úkol může splnit pět robotů, nebo pět set - podle toho kolik je zrovna k dispozici. Systém TERMES je významným příkladem konceptu distribuované umělé inteligence.

Na rozdíl od Termes je dnes běžnější, že jsou robotické systémy závislé na centrálním řízení. Typicky je řídí jeden výkonný počítač, který má kontrolu nad celým procesem, nebo všechny roboty komunikují společně navzájem tak říkajíc o všem. Toto pojetí může zvyšovat efektivitu skupiny a napomáhat systému, aby se rychle vyrovnával s problémy, ale s tím, jak roste počet robotů a zvětšuje se území které musejí obsáhnout, je čím dál náročnější vše sledovat a řídit. V nebezpečných nebo vzdálených prostředích centrální řízení představuje bod, jehož selhání může strhnout celý systém.

Podle výzkumníků je pravděpodobné, že postupem času bude tendence oba systémy kombinovat. Prostřednictvím TERMES byl ale proveden první krok, když se podařilo vybudovat funkční a maximálně decentralizovaný systém.
 

Původní článek naleznete ZDE
Obrázek: harvard.edu