Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Robot YuMi, který slaví 5 let, přijímá výzvy i ve zdravotnictví

29. 6. 2020 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Kromě tradičních aplikací v průmyslu se tento převratný robot se dvěma pažemi prosadil i ve službách a aktuálně roste jeho význam ve zdravotnictví nebo farmacii. Za pět let své existence zanechává YuMi výraznou stopu také v České republice. Už v roce 2016 měl světovou premiéru u výrobní linky na montáž elektrických zásuvek, když doplnil pracovníky v továrně ABB v Jablonci nad Nisou. Letos je zapojen českými vědci do boje s covid-19.

YuMi byl společností ABB uveden na trh v roce 2015 jako robot určený pro montáž drobných součástek. Od té doby našel uplatnění v širokém spektru různých aplikací a průmyslových oborů. Otevírá nové příležitosti v automatizaci výroby a pomáhá lidem objevovat, čeho všeho lze pomocí robotiky v této oblasti dosáhnout. Kromě mateřské ABB jej v Česku začala využívat řada dalších společností především k montáži a manipulaci drobných součástek v oblasti automobilového průmyslu jako například společnost Bosch, Hella Autotechnik, Schott nebo Continental. Dalšími tuzemskými strojírenskými podniky, které přijaly YuMiho do svého týmu, jsou například Puls Investiční nebo Valeo.

Inovativní charakter tohoto kolaborativního robota potvrzuje jeho využití pro výuku na na pěti vysokých školách – VŠB Ostrava, VÚT Brno, TU Liberec, ČVÚT Praha a Univerzita Pardubice.

Nově se má robot YuMi díky vědcům z brněnské VUT zapojit i do boje proti onemocnění covid-19. Ústav automatizace a informatiky Fakulty strojního inženýrství VUT otevřel robotické pracoviště nazvané openTube. To vzniklo na základě poptávky FN Brno, která plánuje jeho pilotní nasazení a testování. Jedním z možných využití je příprava vzorků odebraných pacientům s podezřením na covid-19. Robota pro daný účel zapůjčila ABB. Výzkumníci totiž sháněli takového, který by byl rozměrově kompatibilní s laboratoří, respektive biohazard boxy, v nichž by měl pracovat v případě, že bude manipulovat s nebezpečnými vzorky.

Výzkumníci teď s nemocnicí hledají pro robota nejlepší využití. Kromě práce se vzorky covid-19 se jedná o nasazení v laboratoři, kde se připravují cytostatika, tedy léčiva s nezanedbatelnou toxicitou, jejichž příprava je řazena mezi rizikové práce.

YuMi je navržen tak, aby mohl být instalován na pracovištích v těsné blízkosti lidí. Základem je ergonomický design doplněný řadou bezpečnostních funkcí. Robot má pevnou kostru z hořčíkové slitiny pokrytou pružným plastovým pláštěm zabaleným do měkkého polstrování. V rámci designu byly odstraněny jakékoliv body, v nichž by mohlo dojít k uskřípnutí, a začleněny prvky zajišťující pokročilé ovládání pohybu a detekci možných kolizí. Díky těmto parametrům lze robota YuMi instalovat na pracoviště do bezprostřední blízkosti lidské obsluhy – lidé tak mohou zcela bezpečně pracovat s robotem na jednom úkolu, bez nutnosti instalovat ochranné bariéry nebo klece, jak tomu bylo dříve.

„Před pěti lety bylo naší vizí stanovit pomocí robota YuMi nové standardy kolaborativní robotiky: vytvořit přesného robota, schopného spolupracovat s lidmi bez ochranných opatření či klecí. Takového, který bude u uživatelů vyvolávat pozitivní odezvu,“ uvedl Sami Atiya, prezident provozní jednotky ABB Robotika a automatizace. „YuMi si získal neuvěřitelnou popularitu a stal se základem nové kategorie malých kolaborativních robotů, určených pro manipulaci s materiálem, montáž a kontrolu. Současně pomohl zpopularizovat využívání kolaborativních robotů v dalších oblastech, díky čemuž jsou tito roboti využívány v neustále se zvyšujícím počtu aplikací od výroby a montáž až po zdravotnictví. ”

Od uvedení na trh se robot YuMi stal stavebním kamenem širokého portfolia kolaborativních řešení jednotky ABB Robotika a automatizace. Je využíván v působivé škále aplikací od výroby elektrických zásuvek v továrně ABB až po testování bezpečnosti, spolehlivosti a odolnosti bankomatů švýcarského dodavatele platebních softwarů, společnosti Abrantix AG. Kromě toho se začínají roboti YuMi stále častěji uplatňovat právě ve zdravotnictví a ve farmaceutických společnostech.

Robot YuMi má rovněž výrazný ohlas mimo oblast svého působení. Mezi významné okamžiky jeho života patří setkání s Angelou Merkelovou, Barackem Obamou a Nareshem Modi na veletrhu v Hannoveru v roce 2015, role dirigenta při koncertu Andrea Bocelliho nebo servírování kávy zákazníkům ve známých obchodních domech – v londýnském Selfridges a newyorském Bloomingdales.

„YuMi přitahuje pozornost veřejnosti. Objevil se v řadě médií od hudebních videí po populární televizní show a demonstruje své rozsáhlé schopnosti na příklad tím, že skládá vlaštovky z papíru nebo předvádí karetní triky,“ dodal Sami Atiya. „Za všemi těmito zábavnými aplikacemi se ale skrývá důležité poselství o tom, jak roboti jako YuMi mění přístup lidí k robotické automatizaci. YuMi pomohl lidem ukázat, jak mohou roboti podporovat naši práci, a připravil cestu pro jejich využívání na pracovištích a výrobních halách po celém světě.“

V rámci dalšího kroku robotické revoluce započaté představením robota YuMi se dvěma rameny uvedla společnost ABB v roce 2017 na trh jednoramenný robot YuMi. Tento nejagilnější a nejkompaktnější sedmiosý robot ABB lze připevnit na pracovní desku, stěnu nebo strop a jeho úkolem je podpořit začleňování malých, rychlých a obratných kolaborativních robotů do stále rostoucího počtu aplikací.

Tiskové materiály Communications & Research