Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Robosoutěž pro žáky druhého stupně ZŠ a odpovídající třídy víceletých gymnázií

18. 2. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Od 22. února se mohou tříčlenné týmy hlásit do 2. ročníku Robosoutěže pro žáky druhého stupně ZŠ a víceletých gymnázií. Vlastní soutěž se uskuteční 22. dubna v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2).

Po loňském velkém ohlasu se i letos rozhodli organizátoři Robosoutěže udělat speciální kolo pro žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií. V letošním roce je pro roboty připraven úkol „Sledování černé čáry“. Soutěžící musí sestavit a naprogramovat robota tak, aby v časovém limitu samostatně bez jakékoliv další pomoci (ovládání robota pomocí hlasu, bluetooth či jiných komunikačních kanálů) projel co nejrychleji stanovenou dráhu vyznačenou na podložce černou čarou a zároveň z podložky nesjel. 

Organizátor soutěže Ing. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT k soutěži říká: „V loňském roce nás velice mile překvapila vynalézavost mladých techniků. Vzhledem k tomu, že jsme měli srovnání z kola pro středoškolské studenty, musím konstatovat, že žáci základních škol, kteří se do soutěže přihlásili, jsou technicky opravdu hodně zdatní.“ A dodává: „Také nás těší, že je Robosoutěž stále atraktivní, v loňském roce se nám do středoškolského kola přihlásilo 101 soutěžících týmů.″ 

Soutěž je veřejná a jsou na ni zváni vyučující, spolužáci a přátelé soutěžících, zástupci médií a všichni zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže. 

Více informací lze nalézt na webových stránkách www.robosoutez.cz, nebo www.facebook.com/robosoutez