Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Revoluční způsob 3D tisku umožňuje vytvářet miniaturní předměty

12. 8. 2016 | University of Stuttgart | www.uni-stuttgart.de

3D tisk způsobil v posledních letech revoluci ve výrobě komplexních předmětů. Postupným nanášením materiálu, kde se individuální tečky nebo řádky materiálu zapisují sekvenčně, mohou být rychle a snadno sestrojena i složitá zařízení. Výzkumníci z německé University of Stuttgart nyní metodu 3D tisku vylepšili, když použili ultrakrátké laserové impulsy s optickým fotorezistem k vytvoření optických čoček, které jsou o něco málo větší než lidský vlas.

Femtosekundový laser s délkou optického pulsu, který je menší než 100 femtosekund, je pod mikroskopem soustředěn na tekutý fotorezist, spočívající na skleněné podložce nebo na optickém vláknu. Dva fotony červeného laserového paprsku o vlnové délce 785 nm jsou přitom simultánně absorbovány a vystaveny fotorezistu. To způsobí příčnou vazbu a vytvrzení polymeru. Laserový paprsek je směřován snímačem nebo posunem substrátu přes substrát. Po expozici je neosvětlený fotorezist smyt spolu s rozpouštědlem a na místě zůstane vytvrzený transparentní polymer, který vytvoří optický element.

3D tisk pomocí laseru

Pomocí této metody mohou výzkumníci vytvářet neformátované optické povrchy v měřítku mikrometrů. Dokonalá přesnost 3D laseru umožňuje nejen konstrukci běžných sférických čoček, ale také dokonalejších povrchů, jako jsou paraboloidy nebo asférické čočky vyššího řádu. Díky této metodě bude vůbec poprvé možné vyrobit optické čočky se dvěma nebo více čočkami. To otevírá dveře úpravám odchylek a mikrooptickým systémům rozpoznávání obrazu s nevídanou kvalitou.

Celá zpráva na University of Stuttgart

Image Credit: University of Stuttgart

-jk-