Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Retro elektronika není jen módním výstřelkem

17. 7. 2015 | Expert Elektro | www.expert.cz

Obliba retroelektroniky mezi Čechy roste, jen v obchodech Expert Elektro se ji ročně prodá tisíce kusů . Na "recyklaci" starých nápadů slyší Češi nejen v oblasti módy nebo umění. Pozitivní vztah českých zákazníků k minulým časům je patrný i v oblasti elektroniky a domácích spotřebičů. Podle interních statistik prodejen Expert Elektro zájem o segment s retro elektronikou v posledních letech roste. Jen v loňském roce se ji prodalo dvakrát více než v předchozím období.

expert elektro retro turntable gramofonVzrůstající poptávka po elektro zboží nesoucí punc minulosti je patrná jak z hlediska samotných prodejů, tak i rozšiřování nabízených výrobků. „Elektroniku s retro prvky vyhledává čím dál více zákazníků, v jejich hledáčku jsou tradičně například přenosná rádia, kuchyňské spotřebiče, gramofony nebo digitální fotoaparáty připomínající jejich vzory, se kterými jsme se poprvé mohli setkat zejména ve druhé polovině minulého století,″ řekl ředitel prodeje Expert Elektro, Robin Weintritt s tím, že prodeje retro elektra rostou dvojnásobným tempem. 

Zároveň platí, že retro styl se v elektro zařízeních odráží jen v jejich vnější podobě. „Jejich výbava samozřejmě odpovídá moderním požadavkům, jako jsou technologie bezdrátového přenosu nebo vnitřní paměti a úložiště. Takže třeba uvnitř moderního rádia s retro vizáží už nenajdete elektronky,″ doplnil Robin Weintritt, podle kterého není pravidlem, že pořizovací cena musí být vždy vyšší a odvíjí se zejména od vnitřního vybavení. 

V současnosti patří mezi hity v retro elektronice nově gramofony, které svým designem odkazují i na období první poloviny minulého století. Vedle přehrávání gramofonových desek mohou uživatele využívat třeba CD a MP3 přehrávače, USB vstupy či moderní vestavěné reproduktory. 

Se širokou nabídkou přicházej výrobci gramofonů a rádií. Zákazníci jsou za ně ochotni utratit i několik tisíc korun. V prodejnách Expert Elektro je na výběr například retro gramofon RICATECH RMC 90 Ibiza Black.

Tiskové materiály Expert Elektro