Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 12/2019 vyšlo tiskem 4. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 4. 1. 2020. 

Téma: Měřicí přístroje, metody měření a dálkové měření

Hlavní článek
Inovativní postupy při diagnostice částečných výbojů při AC a DC napětí

Číslo 6/2019 vyšlo tiskem 9. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 9. 1. 2020.

Činnost odborných organizací
Svetelnotechnická konferencia Vyšehradských krajín LUMEN V4 2020 – 1. oznámenie
23. mezinárodní konference SVĚTLO – LIGHT 2019
56. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení v Plzni
Co je nového v CIE

Osvětlení interiérů
Halla osvětlila nové kanceláře Booking.com v centru Prahy

Aktuality

Veletrh Light+Building slaví dvacáté narozeniny Přijeďte se podívat do Frankfurtu nad Mohanem. V areálu frankfurtského výstaviště se bude…

Cenu ABB za výzkum získal projekt bezbateriového senzoru Grant ve výši 300 000 amerických dolarů získal Ambuj Varshney, který jej využije na…

Rating ČEPS na úrovni Aa3 se stabilním výhledem Ratingová agentura Moody´s aktualizovala ohodnocení akciové společnosti ČEPS na úroveň…

Finále celorepublikové soutěže Energetická olympiáda proběhne na FEL ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá v pátek 15. listopadu od 8.30 hodin Den…

Více aktualit

Řešení antimikrobiální ochrany kabelů od ABB

17.07.2019 | Jan Kostelník | ABB, s. r. o. | abb.cz/nizke-napeti

Továrny na výrobu a zpracování potravin a nápojů či jiné provozy, kde může obsluha přijít do styku s potravinami, jako jsou např. kuchyně restauračních zařízení, rychlá občerstvení nebo nemocniční prostředí, bývají navrženy tak, aby provoz probíhal kontinuálně a přitom byla umožněna častá údržba a čištění. Stejné, ne-li vyšší, požadavky z pohledu omyvatelnosti a antimikrobiální ochrany jako na samotná strojní zařízení by měly být kladeny i na přívodní kabeláž, ať už jde o vodiče či datové kabely. Bez elektrické energie přivedené téměř do oblasti, kde se nachází potravina, se většina současných provozů neobejde.

Speciální výrobky ABB splňují podmínky EN ISO 14159 Bezpečnost strojních zařízení – Hygienické požadavky pro konstrukci strojních zařízení. Nová výrobková řada kabelových chrániček vyrobených z oceli je prosta drážkování, ve kterém by případně ulpívaly bakterie a nečistoty, je povlakována unikátním antimikrobiálním materiálem. Tento povlak obsahuje ionty stříbra, které aktivně, chemickými procesy, zamezují růstu a množení bakterií. Podle studie je usmrceno 99 % bakterií do 2 h. Přitom 80 % bakterií umírá již do 15 min. Materiál povlaku nedegraduje časem, neztrácí svoji funkčnost postupem času, opakovaným mytím či mechanickým namáháním. Materiál působí i proti stafylokokům, E.coli, účinkuje rovněž proti houbám a plísním i viru H1N1 (prasečí chřipka).

 
Ochranná hadice a ocelá koncovka

Unikátní povlak umožňuje provoz a čištění za extrémních teplot, od –50 do +130 °C, za použití chemických čistidel. Při použití správné koncovky je zaručeno krytí až IP69, což umožňuje čištění proudem vody pod tlakem.

Výrobková řada se skládá z ochranné hadice o rozměrech 16 až 63 mm a souvislé délce až 50 m, speciální ocelové koncovky s metrickými i palcovými variantami zakončení a dalšího příslušenství, jako je pojistná matice či držáky na stěnu.

Montáž koncovky snad již nemůže být jednodušší – stačí zkrátit ochrannou hadici na požadovanou délku a našroubovat jednodílnou koncovku. V koncovce je integrované těsnění, není tedy nutné vybírat a dokupovat další komponenty.

Neméně důležitým doplňkem kabelových chrániček jsou speciální vázací pásky. Vázací pásky ABB Ty-Fast Ag+ jsou první průmyslově vyráběné antimikrobiální vázací pásky na světě. Jde o běžnou celoplastovou vázací pásku, která je ale vyrobena ze speciální směsi nylonu s přísadou stříbra. Vázací páska je svým způsobem velmi jednoduchý produkt, je však plná zákoutí a drážek, kde mohou ulpívat nečistoty a množit se bakterie. Použití antimikrobiálního materiálu je tedy při snaze zabránit růstu a množení bakterií logickou volbou.


Antimikrobiální vázací páska

Antimikrobiální pásky ABB jsou vyráběny ve čtyřech rozměrech: délkách 100, 190, 360 a 400 mm a tomu odpovídajících šířkách, aby byly splněny pevnostní požadavky.

Ucelené řešení od ABB tak poskytuje nejlepší možnou ochranu do tak náročného a citlivého prostředí, jako je potravinářský průmysl. Kvalita a nezávadnost potravin zpracovávaných a vyráběných v průmyslových podnicích se týkají nás všech.

 

 

 


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2019 na straně 22. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.