Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Recyklovatelná náhrada plastu na dohled

23. 4. 2021 | Berkeley Lab | www.lbl.gov

Plast je doslova všudypřítomný a není jediného dne, abychom s ním nepřišli do styku. K dnešnímu dni bylo vyprodukováno více než 8,3 miliardy metrických tun plastového materiálu a valná většina skončí na skládce nebo ve spalovně odpadů. Tuto situaci se snaží změnit vědecký tým z Berkeley Lab v Kalifornii.

Nejsou tomu ani dva roky, co se týmu podařilo vynalézt nový typ plastu, který by se mohl stát řešením výše zmíněného problému. Poly(diketoenamin), zkráceně PDK, je plastový materiál disponující vlastnostmi běžného plastu – jeho vazby mezi monomery a chemicky přidanými látkami jsou však schopné zpětného navrácení. Co to znamená? Jednoduše to, že se dá velmi jednoduše a prakticky donekonečna recyklovat bez ztráty kvality.

PDK plasty

Nová vědecká studie se nyní zaměřila na možnosti PDK plastu v průmyslovém měřítku. Poukazuje na konkurenceschopnost tohoto alternativního řešení vůči dnešním nejběžněji používaným plastům. Nespornou výhodou všeobecného rozšíření PDK plastů je zlevnění a zvýšení udržitelnosti produktů. PDK plasty ve skutečnosti již nyní lákají výrobce nabízející výrobky používané v automobilovém průmyslu a spotřební elektronice. Tyto společnosti budou moci naplno využít 100% recyklovatelnosti PDF plastů.

Celý článek na Berkeley Lab

Image Credit: Chanchai Phetdikhai

-jk-