Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Recyklace kompozitních materiálů na bázi uhlíkových vláken

3. 5. 2017 | Washington State University | news.wsu.edu

Výzkumníci z Washington State University přišli na způsob recyklace plastů z uhlíkových vláken, které se používají při výrobě moderních letadel, sportovního zboží nebo větrných elektráren.

Recyklace plastů s přídavkem uhlíkových vláken je velmi obtížná a jejich účinná likvidace představuje vážný problém. Zatímco termoplasty, které se používají např. při výrobě umělohmotných lahví na mléko, lze jednoduše roztavit a znovu použít, většina kompozitních materiálů použitých v letadlech jsou duroplasty. Tento druh plastu je vytvrzený a nelze jej snadno připravit k opětovnému použití.

Recyklace plastů k přídavkem uhlíkových vláken

Pro potřeby svého výzkumu vyvinuli výzkumníci z Washington State University novou chemickou recyklační metodu, která využívá jako katalyzátor mírný roztok kyseliny v tekutém etanolu při relativně nízké teplotě k rozložení duroplastu.

K úspěšnému rozložení vytvrzených materiálů zvýšili výzkumníci teplotu materiálu, aby mohla tekutina s obsahem katalyzátoru proniknout do kompozitu a rozložit komplexní stavbu materiálu.  Tímto způsobem dokázali výzkumníci zachovat uhlíková vlákna, stejně jako pryskyřičný materiál ve znovu použitelné formě.

Celý článek na Washington State University

Image Credit: Washington State University

-jk-