Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Raspberry Pi 3 nyní u společnosti RS Components

8. 3. 2016 | RS Components | cz.rs-online.com

Počítač Raspberry Pi 3 lze nyní objednat u společnosti RS Components: nejnovější generace nízkonákladové počítačové desky díky vyššímu výkonu, podpoře 64bitových systémů a bezdrátové konektivitě představuje novou úroveň výkonu jednodeskových počítačů. Nejnovější generace počítače Raspberry Pi, která je k dispozici u společnosti RS, nabízí o 50 % vyšší výkon než model Raspberry Pi 2 a integruje komunikační technologie Bluetooth a bezdrátovou síť LAN.

Společnost RS Components (RS), obchodní značka společnosti Electrocomponents plc (LSE:ECM), která je celosvětovým distributorem pro vývojáře, na konci února 2016 oznámila, že nový jednodeskový počítač velikosti kreditní karty Raspberry Pi 3 model B společnosti Raspberry Pi Foundation je nyní k dispozici pro objednání na adrese http://cz.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=raspberrypi. Nejnovější generace počítače Raspberry Pi, která je zaměřena na použití v průmyslu, domácnostech, školách a univerzitách na celém světě, používá výkonný čtyřjádrový 64bitový procesor ARM Cortex-A53 pro významně vyšší výkon, a dále nabízí také integrovanou konektivitu pro Bluetooth a bezdrátové sítě LAN jako standard pro vývoj projektů pro internet věcí (IoT). 

Počítač Raspberry Pi 3 staví na fenomenálním úspěchu svých předchůdců – Raspberry Pi 1 modelu B+ a Raspberry Pi 2 modelu B – a díky významně rozšířeným výpočetním kapacitám nabízí o 50 % vyšší výkon než model Raspberry Pi 2 a přibližně desetkrát vyšší výkon než původní model Raspberry Pi 1, což umožňuje jeho použití v ještě náročnějších aplikacích.

Raspberry Pi RS Components

Deska je založena na čipové sadě Broadcom BCM2837 SoC se čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex-A53 pracujícím na frekvenci 1,2 GHz a kombinovaným zařízením BCM43438 pro připojení k bezdrátové síti LAN 802.11b/g/n a technologiím Bluetooth Classic a Bluetooth Low Energy. Čipová sada BCM2837 má integrovaný dvoujádrový multimediální koprocesor VideoCore IV s následujícími parametry: 

  • Rychlost vykreslování 1,2 Gpixelů/s, rychlost texturování 1,8 Gtexelů/s
  • Výpočetní propustnost shaderů 29 GFLOP
  • Podpora standardu OpenGL ES 1.1/2.0
  • Hardwarové dekódování videa 1080p60
  • Hardwarové kódování videa 1080p30
  • Pipeline s hardwarovým obrazovým snímačem 

Počítač Raspberry Pi 3 se spouští z karty micro SD a používá správce instalací NOOBS (New Out Of the Box Software). Standardní operační systém Raspbian je instalován spolu se širokou škálou aplikací pro produktivitu a programovacích nástrojů včetně aplikace Node-RED. Tento vizuální nástroj umožňuje vzájemně propojovat hardwarová zařízení, rozhraní API a online služby, díky čemuž je tato deska ideální pro rychlý vývoj a tvorbu prototypů projektů pro internet věcí. 

Počítač Raspberry Pi 3 model B má stejnou velikost jako starší verze Raspberry Pi – rozměry kreditní karty 85 x 56 x 17 mm – a zachovává si mnoho funkcí a parametrů předchozí generace těchto desek. Mezi ně mimo jiné patří: široký 40pinový konektor GPIO (General Purpose Input Output); čtyři porty USB; port HDMI full-HD; port sítě Ethernet 10/100; 3,5mm audio jack a jack kompozitního videa; rozhraní pro kameru (CSI-2) a displej (DSI) a slot pro kartu micro-SD. Napájení desky zajišťuje konektor micro-USB, který vyžaduje připojení externího napájecího zdroje (PSU). 

Raspberry Pi RS Components

„Čtyři roky po uvedení první desky Raspberry Pi na trh dne 29. února 2012 představujeme třetí generaci počítačů Raspberry Pi″, říká Eben Upton, zakladatel projektu Raspberry Pi. „Zároveň se tak děje také u příležitosti čtvrtého výročí od začátku naší vysoce úspěšné spolupráce se společnostmi RS a Allied, které významnou měrou přispěly k úspěchu této platformy tím, že představují přední a důvěryhodný zdroj produktů, technologií a informací pro profesionální konstruktéry, kutily a každého, kdo by rád učinil první kroky do světa programování.″ 

„Počítače Raspberry Pi učinily v rámci své evoluce další významný krok″, říká Lindsley Ruth, Chief Executive Officer ve společnosti Electrocomponents. „Nejnovější generace desek je založena na robustní a dlouhodobě prověřené kombinaci hardwaru a softwaru platformy Raspberry Pi a nabízí ještě vyšší výpočetní výkon, integrovanou bezdrátovou konektivitu a navíc software, který podnikům i jednotlivcům umožňuje snadno vyvíjet aplikace pro internet věcí. Společnosti RS a Allied jsou poctěny, že se nové kapitoly historie těchto počítačů mohou opět zúčastnit coby distribuční partner společnosti Raspberry Pi Foundation.″ 

Raspberry Pi RS Components

Nová deska Raspberry Pi 3 nabízená společností RS je vyráběna výhradně ve Velké Británii v licenci distributora. Společnost RS brzy začne nabízet také desku Compute Module I/O Board pro Raspberry Pi 3, která výrobcům originálního vybavení (OEM) umožní vyvíjet vlastní řešení založená na platformě Raspberry Pi 3 pro mnoho průmyslových aplikací.

Tiskové materiály RS Components

RS Components Sp. z o.o.

RS Components Sp. z o.o.
ul. Puławska 303
Warszawa
02-785
cz.rs-online.com

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021