Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rapid 80, paleta designových řešení OBO Bettermann

7. 7. 2021 | Ing. Jiří Burant | OBO BETTERMANN s. r. o. | www.obo.cz

Přístrojové instalační kanály nacházejí dlouhodobě uplatnění v mnoha funkčních oblastech instalací budov díky schopnosti zajistit v pohodlné výšce pod okenním parapetem vícenásobná přípojná místa pro napájení i data.

Přístrojové instalační kanály nacházejí dlouhodobě uplatnění v mnoha funkčních oblastech instalací budov díky schopnosti zajistit v pohodlné výšce pod okenním parapetem vícenásobná přípojná místa pro napájení i data.

Systém OBO Rapid 80

Modulární kanálový systém Rapid 80 od OBO Bettermann ideálně kombinuje design s funkčností. Zahrnuje kanály vyrobené z plastu (GK), oceli (GS) a hliníku (GA), jejichž společným jmenovatelem jsou unifikované rozměry, poloměry i systémové otvory, umožňující nejrůznější kombinace kanálového příslušenství. Díky tomu nepředstavují u tohoto instalačního systému žádný problém ani budoucí konverze nebo rozšíření. Architekti a projektanti si mohou svobodně vybrat z obsáhlé nabídky různých barevných provedení, výšky a hloubky kanálů. Mohou volit mezi hladkým, drážkovaným nebo transparentním provedením povrchu horních dílů z PVC. Průhledné horní díly kanálů umožňují navíc realizaci neotřelých individuálních světelných efektů, neboť lze pod nimi instalovat např. světelné zdroje LED.

Instalační krabice a montážní držáky pro spínače, zásuvky a datovou technologii se rychle a snadno upevní do jednotného systémového otvoru. Modulární přístroje řady Modul 45 lze navíc zasunout do systémového otvoru všech provedení kanálových spodních dílů bez použití nářadí.

Obr. 1. Jednokomorový plastový instalační kanál Rapid 80  Obr. 2. Dvoukomorový kanál Rapid 80 z ocelového plechu
Obr. 1. Jednokomorový plastový instalační kanál Rapid 80, Obr. 2. Dvoukomorový kanál Rapid 80 z ocelového plechu

Klasika: Rapid 80 plastový

Plastový instalační kanál Rapid 80 reprezentuje základní podobu kancelářských instalací. Vyznačuje se hospodárností, funkčností, praktičností a jasným designem. K dispozici jsou čtyři standardní barvy (čistě bílá, šedobílá, světle šedá a šedá), implementována může být ale i jakákoliv jiná barva. Spodní díly mohou mít kanálové výšky 110, 130 a 170 mm. Jsou k dispozici jako jednokomorové s výškou kanálového horního dílu 70 mm a možností dodatečného rozdělení vnitřního prostoru kanálu přepážkou. Pro snadné přizpůsobení místním podmínkám lze vedle pevných tvarových dílů využít také jejich variabilní provedení, vhodná i pro kanály z ocelového plechu nebo hliníku. Z výroby instalované spojky umožňují rychlou a hladkou instalaci.

Stále větší důraz se v současnosti klade na bezpečnost budov. Proto je u OBO Bettermann k dispozici také systémová nabídka plastových kanálů Rapid 80 bez obsahu halogenů. Jejich aplikace snižují podstatnou měrou množství toxických výparů a korozivních látek vznikajících v případě požáru, což minimalizuje riziko pro osoby a materiály přítomné v zasaženém prostoru.

Robustní: Rapid 80 ocelový

Instalační kanály Rapid 80 z ocelového plechu se vyznačují stabilitou a trvanlivostí, a to i ve velmi náročných provozních podmínkách. Jsou odolné vůči nárazům, vydrží i značně nešetrné zacházení, a přitom všem dodávají funkčním kancelářským a pracovním prostorům moderní vzhled.

Obsahují celou řadu variant. K dispozici jsou ve dvou hloubkách (70 a 90 mm), čtyřech kanálových výškách (110, 130, 170 a 210 mm) a čtyřech standardních barvách. Na přání mohou být navíc vyrobeny v jakémkoliv barevném odstínu nebo s potahem fólií. Vybrat si lze mezi jedno nebo dvoukomorovým provedením, se symetricky nebo asymetricky umístěným víkem, přičemž vnitřní prostor jednotlivých komor umožňuje další dělení přepážkami.

Sortiment tvarových dílů umožňuje realizaci s čistými přechody. Sestává z vnitřních rohů, vnějších rohů a plochých úhlů. Kromě pevných tvarových dílů z ocelového plechu lze použít i variabilní plastové díly a koncovky. Všechny kovové díly kanálů jsou přitom konstruovány tak, aby při správné montáži došlo k jejich automatickému pospojování, a tedy k zajištění spolehlivého kontinuálního vyrovnání potenciálu celé trasy, bez nutnosti montáže přídavných propojovacích vodičů.

 
Obr. 3. Oceloplechový kanál Rapid 80 potažený „mramorovou“ fóli, Obr. 4. Dvoukomorový asymetrický hliníkový kanál Rapid 80

Elegantní: Rapid 80 hliník

Instalační kanály Rapid 80 z hliníku jsou jako doma v kancelářských prostředích s vysokými estetickými nároky. Standardně se dodávají s čistě bílým lakováním nebo přírodním eloxovaným povrchem. Spodní díly mohou mít symetrickou nebo asymetrickou podobu a k dispozici jsou opět i dvoukomorové varianty. Dodávají se ve dvou kanálových hloubkách (70 a 90 mm) a čtyřech různých výškách (110, 130, 170 a 210 mm).

Specifikem hliníkových kanálů je přirozený eloxovaný povrch. Hliníkový povrch je při eloxování elektricky oxidován, což vytváří extrémně tvrdou povrchovou vrstvu, odolnou proti poškrábání a zároveň poskytuje spolehlivou ochranu před možnou korozí. Navíc lze tento ušlechtilý povrch lakováním perfektně přizpůsobit designu každého kancelářského prostředí.

Obr. 5. Hliníkový kanál s podsvíceným průhledným víkem
Obr. 5. Hliníkový kanál s podsvíceným průhledným víkem

Tři materiály, jeden systém

Přístrojové kanály Rapid 80 lze využít velice variabilně. Díly příslušenství, horní díly a tvarové díly jsou jednotné k plastovým, ocelovým i hliníkovým kanálům a všechna materiálová provedení se instalují stejným způsobem. Jsou kompatibilní s přístrojovými řadami OBO Modul 45 i se standardními programy zásuvek a spínačů různých výrobců. Spínače, zásuvky a datová nebo multimediální zařízení z programu Modul 45 jsou instalovány v kanálovém systému Rapid 80 pomocí jednotných montážních krabic a držáků. Pokud mají být v jednom kanálu instalovány různé úrovně napětí, není problém zajistit jejich bezpečné oddělení instalací přepážek. Univerzální systémové montážní držáky zajišťují spolehlivou fixaci kanálů ke stěně a umožňují také snadné překlenutí problémových oblastí, jako stavební niky s radiátory apod. S jejich pomocí lze též snadno skrýt topná tělesa za konvekční vertikální nebo horizontální mřížkové kryty.

Při prostupu stavebními příčkami je možné instalovat do kanálů zvukové bariéry nebo protipožární systémy a hotové prostupy je možné nakonec opticky začistit otevřenými nebo uzavřenými krycími rámečky z PVC či hliníku.

Obr. 6. Kanál Rapid 80 s vodorovnými a svislými konvekčními kryty
Obr. 6. Kanál Rapid 80 s vodorovnými a svislými konvekčními kryty

Rapid 80: Vysoce variabilní systém

Rychle se měnící svět a proměnlivé požadavky na pracovní prostředí jsou nedílnou součástí moderní společnosti. Firmy rostou, vznikají nová pracovní místa a k tomu exponenciálně narůstá objem přenášených digitálních dat. Instalace v kancelářích musí na tyto změny rychle a pružně reagovat. Systém Rapid 80 od OBO Bettermann je proto navržen jako ideální kombinace vysoké funkčnosti a přizpůsobivosti, která v praxi trvale přesvědčuje projektanty, architekty i montážní pracovníky o své vysoké kvalitě.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021