Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rádiová dálková ovládání Autec

14. 3. 2017 | Ing. Jaroslav Štáhl | OS-KOM spol. s r. o. | www.oskom.cz

Výrobce průmyslových rádiových dálkových ovládání, firma Autec z italského města Caldogno, představila k 30. výročí založení firmy nové vysílače FJM a FJR z řady Dynamic s 4,3" displejem.

Nový vysílač se čtyřbarevným displejem Displej vysílačů FJM a FJR má rozlišení 480 × 272 pixelů, zobrazuje 256 barev a bodů s úhlem prohlížení 130° (obr. 1).

Vysílač Autec FJM s 4,3" displejem
Obr. 1. Vysílač Autec FJM s 4,3" displejem

Programuje se pomocí Codesys V3.5 s využitím Ethernet-IEC-61 131-3-standard. Programování je pro uživatele rychlejší, efektivnější a flexibilnější. Pro volby v menu a nastavení je nad displejem k dispozici šest programovatelných tlačítek. Barevný grafický displej s velkým rozlišením poskytuje rozsáhlejší znázorňování aktuálních parametrů, statusů a hlášení poruch stroje na panelu. Kapacita baterie přibližně 21 W·h umožňuje trvalý provoz déle než osm hodin.

Vysílač LK NEO 10
Obr. 2. Vysílač LK NEO 10

Řada Dynamic byla vyvinuta především pro hydraulické aplikace a řízení mobilních strojů jako teleskopických jeřábů, hydraulických mobilních jeřábů, pracovních plošin, betonových pump, svislých vrtacích souprav, vrtacích strojů do tunelů, kolových nakladačů, drtičů a zemědělských a lesních strojů. Jsou konstruovány se zřetelem na funkční bezpečnost (EN ISO 13849-1/EN IEC 602 061) certifikovanou v TÜV Süd. Funkce STOP podle PL e, Kat. 4/SIL 3 stejně jako ochrana před neúmyslným pohybem z klidového stavu (UMFS) odpovídající PL d, Kat. 3/SIL 2 byly přezkoušeny a certifikovány firmou TÜV. Rádiová dálková ovládání (RDO) řady Dynamic je možné přizpůsobit různorodým požadavkům uživatele. RDO typu FJR umožňuje použít až dvanáct proporcionálních a 64 digitálních funkcí, také rozhraní CANopen, velký počet joysticků a ovládacích prvků včetně rozmanitých variant tlačítek, senzorů, spínačů a kabelového řízení. Díky metodě přenosu FHSS (Frequency hopping) je zajištěno nepřerušené rádiové spojení i ve složitých podmínkách okolního prostředí.

Vysílač FJS OS-KOM
Obr. 3. Vysílač FJS

Podrobnější informace k rádiovým dálkovým ovládáním Autec, popř. k dalším výrobkům jsou zájemcům k dispozici na internetových stránkách: 
http://www.oskom.cz.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 15. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021