Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

První plně digitální knihovna otevřela v San Antoniu

18. 9. 2013 | |

V okrese Bexar County v americkém Texasu otevřeli BiblioTech Library, první plně digitální veřejnou knihovnu bez tištěných knížek. Zařízení nabízí zdarma více než deset tisíc e-knih 1,7 milionu obyvatelům okresu, jehož součástí je také město San Antonio. Na své stránce knihovna vysvětluje, jak její uživatelé získají přístup k e-knihám a audioknihám. Bezplatné půjčování a čtení na jejich vlastních čtečkách jim umožní Cloud Library, kterou propojí se svou knihovní průkazkou. Aplikace je vybavena počitadlem, kolik ze 14 dní čtenářům zbývá na dočtení knihy. Knihovna má také své prezenční prostory s 600 čtečkami a 48 počítačovými stanicemi a několika laptopy a tablety. Možné je také navštěvovat čtení pro děti nebo kurzy počítačové gramotnosti.

Myšlenka knihovny bez knih není nová, ale předchozí pokusy byly pravděpodobně trochu předčasné – v roce 2002 se pokusila plně digitalizovat například Santa Rosa Brach Library v Arizoně, avšak obyvatelé města si po několika letech „unavení“ elektronikou vyžádali zpět své papírové knihy a nyní mají opět plnohodnotnou knihovnu s počítači.

Sarah Houghton známá pod bloggerskou přezdívkou Librarian in Black, jinak vedoucí veřejné knihovny San Rafael v Kalifornii se nechala slyšet, že bude trvat ještě nejméně 100 let, než se všechny knihovny plně zdigitalizují. Dodala však, že je pravděpodobné, že 10 až 20 procent knihoven se zdigitalizuje během příštího desetiletí. Řada amerických knihoven se poměrně složitě vyrovnalo s možnostmi, které přinesla digitalizace a hlavně s ní spojeným seškrtáváním rozpočtů. Na protest proti němu například knihovna ve Fairfax County ve Virginii před nedávněm demonstrativně zničila 250 000 svých knih. 

Více na bibliotech.org