Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

První bezbateriový telefon na světě vzešel z laboratoře Washingtonské univerzity

10. 7. 2017 | University of Washington | www.washington.edu

Výzkumníci z Washingtonské univerzity stvořili prototyp mobilního telefonu bez baterie a otevřeli tak dveře výrobě telefonů bez nutnosti neustálého dobíjení. Telefon namísto baterie využívá rádiové signály nebo světlo pro pokrytí energetických nároků na provoz, které se pohybují v řádu několika málo mikrowattů.

Aby výzkumný tým demonstroval svůj prototyp telefonu bez baterie, který byl zkonstruován z běžně dostupných materiálů, schopných přijímat a vysílat mluvené slovo a komunikovat se základní stanicí, využil k tomu Skype.

První bezbateriový telefon na světě

Společná snaha výzkumníků z fakulty informatiky a elektrického inženýrství vedla k odstranění problému při přenosu signálu, který trápí moderní chytré telefony - přeměně analogového signálu, který zprostředkovává zvuk, na digitální data, které dokáže telefon zpracovat. Tento proces spotřebovává tolik energie, že bylo nemožné navrhnout telefon, který by se mohl spoléhat na zdroje energie z okolního prostředí. Bezbateriový telefon namísto toho využívá drobné vibrace, které vznikají v mikrofonu při mluvení nebo které vychází z reproduktoru při poslouchání.

Anténa připojená k těmto komponentům převádí vibrace na modifikace ve standardním analogovém signálu, který vysílá základna telefonu. Celý proces v podstatě šifruje vzorce mluvené řeči v odrážejících se rádiových signálech způsobem, který využívá minimum energie.

Celý článek na University of Washington

Image Credit: Mark Stone/University of Washington

-jk-