Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

První automobily Opel Ampera se rozjedou ke svým zákazníkům

5. 3. 2012 | |

Invoativní elektromobil si v Evropě objednalo přibližně 6000 lidí. 60 procent zákazníků Opelu Ampera řídilo v minulosti prémiové značky.

Příchod Opelu Ampera znamená novou éru e-mobility. Na inovativní automobil na elektrický pohon s velmi dlouhým dojezdem má výrobce již asi 6000 objednávek. Hlavními trhy jsou Německo, Velká Británie a země Beneluxu.
„Jsme rádi, že jsou zákazníci z Opelu Ampera tak nadšení, a jsme přesvědčeni o tom, že letos dosáhneme plánovaného prodejního cíle 10 000 vozů, říká Enno Fuchs, ředitel Opelu pro e-mobilitu. „První průzkum trhu ukázal, že více než 60 procent zákazníků přešlo k Ampeře od prémiových výrobců.“

Opel Ampera zaznamenal ohlas nejen u zákazníků, ale vysloužil si velkou chválu také v odborném tisku a chválí jej i závodní jezdci. Již získal 30 mezinárodních ocenění a je finalistou prestižní soutěže „Auto roku 2012“. V nárazových testech nezávislé organizace Euro NCAP dosáhla Ampera nejvyššího skóre pěti hvězdiček za bezpečnost.

Dobyvatel prémiových zákazníků

Motivací k rozhodnutí pro Opel Ampera je pro mnoho zákazníků touha být mezi prvními, kdo používají tuto inovativní
technologii - být součástí právě probíhajícího revolučního rozvoje v oblasti elektromobility, v níž Opel převzal jednu z vedoucích rolí.

Většina objednávek Ampery v současné době pochází od firemních zákazníků. Mezi typické zákazníky patří velké společnosti s rozsáhlým vozovým parkem, nebo půjčovny automobilů a leasingové společnosti, které začlenily Amperu do své nabídky. Několik nadnárodních společností objednalo Amperu, aby daly najevo svůj zájem o stav životního prostředí.
Revoluční technologie

Opel Ampera je trvale poháněn elektricky. 111 kW (150 koňový) elektromotor pohánějí 16 kWh lithium-iontové baterie speciálně vyvinuté pro použití v elektromobilech. V závislosti na stylu jízdy, profilu silnice a venkovní teplotě lze na plně nabité baterie ujet vzdálenost 40 - 80 kilometrů. Když se baterie vybije pod stanovenou mez, spustí se automaticky 63 kW(86 koňový) 1,4 litrový zážehový motor, který funguje jako pojistný generátor napájející elektromotor. V provozu přesvědčí elektricky poháněná Ampera vytrvalostí a nabídne jedinečný zážitek z jízdy. 370 Nm točivého momentu ji zrychlí z nuly na 100 km/h za asi 9 sekund, nejvyšší rychlost je 161 km/h.

Díky rozšířenému dojezdu budou moci řidiči využívat všech výhod efektivní e-mobility, kterou nabízí baterií poháněná vozidla – ovšem bez obavy, že někde zůstanou stát s vybitou baterií.

foto: gm.com