Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pružný biopalivový článek využívá pot k napájení nositelné elektroniky

21. 8. 2017 | TechXplore | www.techxplore.com

Tým amerických inženýrů vyvinul pružný biopalivový článek, který získává energii z potu a využívá ji k napájení elektroniky, jako je například LED dioda a Bluetooth rádio. Biopalivový článek generuje 10krát více energie na plochu povrchu než kterýkoliv nositelný biopalivový článek dneška. Zařízení lze využít k napájení široké škály nositelné elektroniky.

Epidermální biopalivové články představují významný průlom v rámci tohoto oboru. Výzkumníci velmi dlouho hledali způsob, jak sestavit zařízení schopné dodávat dostatečné množství energie při zachování ohebnosti. Inženýrům z University of California San Diego se podařilo dosáhnout tohoto významného objevu díky kombinaci chemie, pokročilých materiálů a elektronických rozhraní. Tato kombinace jim umožnila zkonstruovat pružný elektronický základ použitím litografie a sítotisku a vytvořit 3D uhlíkové katody na bázi nanotrubiček a anodové pole.

Biopalivový článek

Biopalivové články jsou opatřeny enzymem, který okysličuje kyselinu mléčnou v potu a vytváří elektrický proud. Využívají tedy pot jako zdroj energie.

Celý článek na TechXplore

 

 

Image Credit: University of California San Diego

-jk-