Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Průlom v oblasti jaderné fúze

14. 8. 2015 | MIT News | newsoffice.mit.edu

Říká se, že elektrárny na jadernou fúzi jsou hudbou vzdálené budoucnosti - a že u toho i zůstane.

Dnes už tuto větu můžeme vyvrátit, protože pokrok na poli magnetické technologie umožnil výzkumníkům z MIT vytvořit nový design kompaktního fúzního reaktoru ve tvaru zvaném jako tokamak (jednoduchý tvar koblihy s dírou uprostřed). A právě tento reaktor může být postaven v řádu deseti let, jak tvrdí výzkumníci. Éra použitelné fúzní energie, která by mohla poskytnout téměř nevyčerpatelný zdroj energie, se skutečně blíží.

Vývoj v oblasti jaderné fúze

Hlavní inovací fúzního reaktoru jsou nové komerčně dostupné supravodiče vyrobené na bázi vzácných zemin, mědi a oxidu barya (rare-earth barium copper oxide, REBCO). Z těchto supravodičů se tvoří vysoce vodivé magnetické cívky, které se „proplétají skrz celý reaktor,″ jak uvedl Dennis Whyte, profesor Nuclear Science and Engineering a ředitel Plasma Science and Fusion Center na MIT. „Právě tyto supravodiče jsou oním hybným prvkem.″

Silnější magnetické pole drží pohromadě rozžhavenou plazmu - což je základní materiál potřebný k fúzní reakci - a to v mnohem menším reaktoru, než který se doposud používal. Zmenšení reaktoru má výhodu i v celkových nižších nákladech na výrobu a vyžaduje méně času k sestavení. V neposlední řadě je reaktor nástrojem k novým a důvtipným způsobům, jak naložit s designem elektráren.

Celý článek na MIT News

Image Credit: MIT

-jk-