Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Prototyp Nissanu s pohonem na vodík získává konkrétní obrysy

10. 8. 2016 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Speciální automobil Nissan s jednotkou Solid Oxide Fuel-Cell pro přeměnu paliva na vodík na sebe poutá stále více pozornosti. První zmínka o tomto pohonu se na internetu objevila před několika měsíci.

Nyní Nissan v Rio de Janeiru odhalil dva nové prototypy  - automobil Nissan BladeGlider na elektrický pohon a prototyp s pohonem na jednotku Solid Oxide Fuel-Cell (SOFC).

Prototyp Nissanu na vodík

Druhý zmíněný prototyp produkuje při přeměně etanolu na vodík nepatrné množství CO2. Toto množství CO2 je ale snadno pohlceno rostlinami a prototyp se tak teoreticky může pyšnit nulovými emisemi. Automobilka Nissan podle oficiálního vyjádření plánuje dosáhnout „nulových emisí s nulovým dopadem na společnost”. Elektrické automobily se budou pyšnit dojezdem až 600 km. Velkou výhodou je také tichý provoz a okamžitá akcelerace.

Výhodou této technologie je, že k úspěšnému zavedení automobilů na vodíkový pohon do provozu není třeba budovat novou infrastrukturu. Automobily mohou doplnit palivo na každé stanici, která nabízí etanol. Ve skutečnosti to ani nemusí být 100% etanol. Může to být směs etanolu a vody,” uvedl ředitel Nissanu Carlos Ghosn.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Nissan

-jk-