Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

PROFITEST INTRO Cenově výhodný, bezpečný a inteligentní tester elektrických instalací

15. 3. 2017 | GMC – měřicí technika, s. r. o. | www.gmc.cz

Po ukončení výroby oblíbeného přístroje PROFITEST 2 uvádí renomovaná německá společnost GMC‑I Messtechnik GmbH na trh další novinku v podobě inteligentního testeru elektrických instalací. S přístrojem PROFITEST INTRO dostává zkušený elektrikář do rukou kompaktní a robustní přístroj na nejvyšší technické úrovni. Ať už v obytných, komerčních či průmyslových objektech, dává uživateli jistotu, že jeho instalace je v souladu s platnými předpisy a též spolehlivě funguje.

Přístrojem lze provádět všechna bezpečnostní měření vyžadovaná normami ČSN EN 33 2000-6-61, DIN VDE 0100 a dalšími mezinárodními předpisy a odpovídá požadavkům ČSN EN 61557.

Zásluhou svého inteligentního a ergonomického designu, intuitivního ovládání a vyspělé technické koncepci orientované na běžná každodenní měření se stává neodmyslitelným doplňkem každého elektrotechnika.

Základní funkce uživatel volí otočným přepínačem. Tlačítka umístěná podél displeje jsou určena k přepínání podfunkcí a nastavení parametrů. Přehledný podsvícený grafický displej umožňuje zobrazit hned několik informací najednou, a poskytuje tak uživateli ucelený pohled na právě probíhající měření. Nárazuvzdorné pogumované pouzdro již jen umocňuje celkový vzhled přístroje.

PROFITEST INTROUniverzální měřicí přístroj pro revize elektrických zařízení
PROFITEST INTRO

Přístrojem PROFITEST INTRO je možné měřit široký rozsah veličin, lze jím měřit střídavé napětí od 65 do 500 V a frekvenci 16 až 400 Hz.

Měření impedance smyčky a impedance sítě patří k základním typům měření vykonávaných při revizích elektrických instalací. PROFITEST INTRO navíc následně vypočítá hodnotu zkratového proudu s ohledem na nominální napětí sítě. Současně je do výpočtu automaticky zahrnuta i nejistota měření samotného přístroje.

PROFITEST INTRO měří i impedanci smyčky za proudovým chráničem bez jeho vybavení. Tato funkce společně s měřením impedance smyčky generuje stejnosměrnou složku proudu, jenž daný chránič dočasně vyřadí z činnosti (lze použít jen u chráničů necitlivých na stejnosměrnou složku).

Měřit izolace je možné nejen s pevně přednastaveným testovacím napětím (100, 250, 500 V), ale při měření na citlivých komponentách lze testovací napětí libovolně nastavit v rozsahu 20/50 V až 1 000 V, popř. použít postupně narůstající zkušební napětí. Takto je také možné spolehlivě testovat přepěťové ochrany.

Nízkoohmové měření se využívá k měření odporu vodiče pro vyrovnání potenciálu či odporu ochranného vodiče. Měří se měřicím proudem větším nebo rovným 200 mA DC včetně automatické změny polarity. Překročení nastavitelné hodnoty je signalizováno diodou LED. Přístroj rovněž umožňuje měření odporu uzemnění metodou se sondou a vodičem (napájení ze sítě), popř. i měření bez sondy (měření smyčky L-PE).

PROFITEST INTRO je také vybaven funkcemi na testování proudových chráničů. Lze jím změřit či ověřit hodnotu vypínacího proudu, čas vypnutí a lze určit i velikost dotykového napětí. Přístrojem je možné testovat chrániče typů A, AC, B, B+, F, G/R, SRCD, PRCD a další.

Konektivita přístroje je zajištěna rozhraním USB, jež je určeno k přenosu naměřených dat mezi integrovanou pamětí přístroje a počítačem. Ke zpracování dat a k tisku zkušebních protokolů je možné využít volně stažitelný software ETC. Ten kromě zpracování naměřených dat umožňuje i vytvářet individuální testovací struktury, které lze následně přenést do přístroje.

Instalační tester PROFITEST INTRO dodává na český a slovenský trh firma GMC – měřicí technika, s. r. o., Blansko (http://www.gmc.cz). V nabídce jsou i cenově zvýhodněné sety STARTERPAKET INTRO a MASTERPAKET INTRO, obsahující kromě samotného přístroje i další volitelné příslušenství.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 71. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021