Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Přístroje ORBIT MERRET pro energetiku

2. 11. 2015 | ORBIT MERRET, spol. s r. o. | www.merret.cz

Již jsme zde prezentovali měřící přístroje pro průmysl, které společnost ORBIT MERRET, spol. s r. o. vyvýjí a vyrábí téměř 30 let. Oborem, kde je měření velmi důležité, je zcela jistě i energetika. Přístroje ORBIT MERRET se používají prakticky na všech druzích elektráren od malých vodních až po ty největší, jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Mimo Českou republiku přístroje ORBIT MERRET slouží v jaderných elektrárnách na Slovensku, v Arménii, na Ukrajině a v nemalých počtech i v ústavu neutronového výzkumu ILL v Grenoblu ve Francii. Celkem jde o tisíce přístrojů použitých a praxí prověřených v sektoru, kde jsou požadavky na bezpečnost a spolehlivost tou nejvyšší prioritou. 

ORBIT MERRET

Pro měření v energetice lze použít všechny standardní přístroje určené pro měření v průmyslu. Pro jednodušší modernizaci velínů i jiných rozvaděčů speciálně v energetice pak vzniklo několik typů přístrojů, které Vám představíme v tomto článku. Vždy jde o rozměrovou náhradu přístroje, který se vyráběl a používal dříve. V jednom z dřívějších článků jsme vám představili sloupcový zobrazovač OMB 451/OMB 452. Tyto přístroje jsou náhradou za přístroje ZEPAKOMP o výšce 60 a 80 mm. Technici jedné z elektráren je překřtili podle vzhledu na "autorádio".

ORBIT MERRET

Jako náhrada elektromechanických ručkových přístrojů KPD1-5xx, KPM1-5x, KPP1-512 a KPU1-5xx ruské výroby vzniknul přístroj OM 402JEDU. Vybavením vychází z přístroje OM 402UNI, ale navíc nabízí čtvrtkruhový sloupcový zobrazovač se znázorněním limitních bodů, tzv. „ustávek″ v jazyku zaměstnanců elektráren. Dále zde naleznete čtyři pomocné displeje pro zobrazení limitních hodnot číselně, hlavní tříbarevný displej pro měřené hodnoty a třímístný displej popisu jednotky. Výstupy jsou čtyři bistabilní relé, analogový výstup a RS 485 s protokolem OM ASCII. Přístroj je konfigurovatelný pomocí klávesnice nebo pomocí rozhranní OM LINK. Programové vybavení přístroje může být validováno podle ČSN IEC 62138 pro použití na jaderných elektrárnách v kategorii B a C.

ORBIT MERRET

Jako náhrada optických stop M173x, M174x ruské výroby vzniknula řada sloupcových zobrazovačů OMB 48x. Jde o čtyřicetiosmibodové zobrazovače, podle typu, s jedním, třemi nebo čtyřmi sloupci. Každý sloupec, kromě bodu určujícího právě měřenou hodnotu jsou na něm zobrazena i dvě limitní pásma - spodní a horní. Zobrazení displeje je tříbarevné, pevně určené - zelená pro spodní pásmo, červená pro horní a žlutá pro pásmo správných, provozních hodnot vstupního, respektive měřeného signálu. K volitelnému vybavení přístrojů patří až dva komparátory s releovým výstupem. I pro tento přístroj je možná validace firmware pro jaderné elektrárny.

Snad jen v medicíně jsou předpisy a požadavky tak striktní jako v jaderné energetice. OBRIT MERRET je certifikován a vyrábí zařízení pro oba sektory. V kombinaci s pětiletou zárukou, kterou na své výrobky poskytuje, by to měl být další z dobrých důvodů proč volit tuto ryze českou značku.  

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021