Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Přichází DesignSpark Mechanical

13. 9. 2013 | |

Od pondělka 16. září bude k dispozici první výkonný software po návrh 3D modelů elektroniky, který je ke stažení zcela zdarma (tzn. bez omezení, je-li využíván ke komerčním či nekomerčním účelům). Software nese název DesignSpark Mechanical a stahovat jej lze na DesignSpark.com.

Design Spark by měl být vhodným nástrojem pro každého studenta techniky, technického pracovníka či vývojáře. Software reaguje zejména na nástup trendu tzv. rapid prototyping a jeho požadavku, aby byl 3D model produktu k dispozici vlastně ihned po té co vznikne jeho idea v hlavě návrháře. Vytvořit 3D model samotný nebylo samozřejmě problém ani dodnes. To zvládal CAD – obtížné však bylo osvojit si práci s tímto nástrojem, respektive sehnat někoho, kdo nástroj ovládá a moji představu do CADovské podoby přenese. DesignSpark Mechanical by měl problém řešit tím, že autorovi návrhu již po letmém seznámení se softwarem umožní, aby sám snadno takovýto 3D model vytvořil. Výhoda tkví nejen v samotném vytvoření ale hlavně v možnosti průběžných změn a uprav, aniž by byl autor odkázán na někoho jiného, komu musí představu náročně komunikovat.

Kromě snadného vytváření vlastních modelů je možná také modifikace již existujících. Allied Electronics and RS Components, které software vytvořily, totiž daly zároveň k dispozici 38 000 3D modelů ze svého on-line katalogu (většinu z nich ve 24 různých formátech). Volně je pak také přístupných více než 100 milionů nákresů a modelů (z nich je však většina ve 2D) na TraceParts.com. Modely lze exportovat také do formátů pro 3D tisk.

DesignSapark Mechanical by neměl trpět slabinou jiných levných nebo free softwarů pro vytváření 3D modelů, jíž je to, že přes snadnou ovladatelnost postrádají funkce klíčové pro technické návrháře. Na softwaru se totiž podílel tým SpaceClaim, který se zabývá nástrojů aplikací pro technické obory jako je mechanika, fyzika kapalin, fyzika tepla, fyzika kovů atd., který přesně zná požadavky komunity technických návrhářů.

Podrobnosti na designspark.com