Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Příbramská firma ZAT dodává své řídicí systémy na všechny bloky jaderných elektráren na Slovensku

18. 8. 2016 | ZAT a.s. | www.zat.cz

Uzavřením zakázky na dodávku systému pro řízení polohy palivových tyčí v reaktoru u prvního a druhého bloku jaderné elektrárny Mochovce bude česká firma ZAT dodávat vlastní řídicí systém do všech šesti bloků jaderných elektráren na Slovensku. Ty produkují přes 50 procent elektrické energie spotřebované na Slovensku.

ZAT podepsal se společností Slovenské elektrárne, a.s., vlastníkem obou jaderných elektráren na Slovensku, smlouvu na dodávku systému RRCS pro řízení polohy palivových tyčí v reaktoru na první a druhý blok jaderné elektrárny Mochovce v objemu 232 milionů korun. Realizace bude probíhat v příštích dvou letech.

Po ukončení dostavby bude systém RRCS realizovaný českým řídicím systémem SandRA na všech slovenských jaderných blocích.

ZAT Příbram SandRA

Systém pro řízení polohy palivových tyčí v reaktoru (RRCS) je stěžejní pro zajištění bezpečnosti jaderných elektráren. Jeho úkolem je regulovat, zpomalovat či v případě nutnosti zastavit štěpnou reakci v reaktoru.

ZAT se podílí na rekonstrukcích a dostavbě obou slovenských jaderných elektráren od roku 2005.

„V červnu jsme aktuálně předali do provozu nový systém řízení polohy palivových tyčí v reaktoru u třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice,“ konstatuje Karel Stočes, ředitel Divize jaderná energetika společnosti ZAT. „Systém RRCS obsahuje rozšířené diagnostické funkce, díky nimž jsme při zkušebních testech na odstaveném bloku odhalili chybné uzamknutí havarijní a regulační kazety. V podstatě tím nový řídicí systém zabránil prodloužení odstávky jaderné elektrárny o tři až čtyři dny. V přepočtu jde o úsporu v řádech milionů korun,“ doplnil Stočes.

O český řídicí systém SandRA, jehož čtvrtou generaci uvedl ZAT na trh v roce 2011, je ve světě značný zájem. Jenom za loňský rok firma uzavřela kontrakty v oblasti jaderné a klasické energetiky i průmyslu ve výši 1,2 miliardy korun. Mezi největší zakázky patří rekonstrukce řídicího systému na maďarské jaderné elektrárně Pakš za více než půl miliardy korun, kde bude firma provádět na všech blocích kompletní výměnu systému řízení polohy palivových tyčí v reaktoru, regulátoru výkonu reaktoru a bezpečnostního vypínače.

ZAT dodává do 10 procent jaderných elektráren ve světě a do čtvrtiny v EU

ZAT Příbram, Ing. Česáková, Ing. Ivo TichýV České republice je řídicí systém z produkce firmy ZAT nasazený na obou jaderných elektrárnách v primárním i sekundárním okruhu. „V rámci zahraničí dodáváme do francouzských, slovenských i ukrajinských jaderných elektráren, celkem jsou naše systémy a know-how na 10 procentech jaderných elektráren ve svět a ve čtvrtině v EU,“ upřesnila Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT.

Oblast jaderné energetiky tvoří cca 40 procent tržeb firmy, další dodávky jdou do klasické energetiky, a tzv. smart systémů pro různé oblasti průmyslu a infrastruktury, jako jsou drážní systémy nebo plynárenství.

Dvě zásadní novinky v oblasti jaderné energetiky

Začátkem tohoto roku ZAT uvedl na trh procesní stanice Z101 a Z102 obsahující speciální bezpečnostní funkce zařazené do nejvyšších bezpečnostních kategorií. „Jejich doplnění do rodiny řídicího systému SandRA nám umožňuje řídit kompletní chod jaderné elektrárny včetně nejvyšších bezpečnostních systémů,“ doplnil Ivo Tichý. V současné době jsou provozovány na příbramském řídicím systému téměř ze sta procent bloky v JE Dukovany.

Každoroční mnohamilionové investice do vývoje řadí ZAT mezi nejúspěšnější výrobce specializovaných řídicích systémů v Evropě, zároveň je největší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů s vlastním řídicím systémem. ZAT patří mezi čtyři firmy v Evropské unii, které vyvíjí, vyrábí, projektují a dodávají vlastní řídicí systémy pro primární část jaderné elektrárny.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021