Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Přepěťové ochrany CITEL pro ochranu FVE před účinky přepětí

12. 10. 2021 | Elektrostav Koudela, a. s. | www.eks.cz

Trvalý nárůst důležitosti FVE a ostatních alternativních zdrojů energie je trendem současné doby a lze předpokládat, že podíl těchto zdrojů na výrobě elektrické energie bude dále neustále narůstat.

Přepěťové ochrany CITEL pro ochranu FVE před účinky přepětíTrvalý nárůst důležitosti FVE a ostatních alternativních zdrojů energie je trendem současné doby a lze předpokládat, že podíl těchto zdrojů na výrobě elektrické energie bude dále neustále narůstat.

FVE jsou instalovány velmi často na střechách objektů, tj. na značně exponovaných místech s ohledem na přepětí atmosférické povahy. Taktéž, protože jsou často připojeny do sítě 230/400 V, je potřeba brát v úvahu i ochranu proti přepětí pocházejícímu ze spínacích procesů ve střídavých sítích. Dále v případě propojení FVE s datovými sítěmi je nutné ošetřit případná přepětí, která do systému mohou z těchto slaboproudých sítí proniknout.

Pro střídavou stranu FVE jsou nejvhodnější přepěťové ochrany CITEL řady DS250VG-300 nebo DS130VG-230, což jsou ochrany s patentovanou technologií VG na které výrobce poskytuje záruku deset let, případně standardní varistorové ochrany řady DS130R-230.

Pro stejnosměrnou stranu FVE je možné volit velmi výkonné stejnosměrné ochrany s technologií VG řad DS60VGPV a DS50VGPV/51 (záruka deset let) nebo standardní ochrany řady DS50PV/51. Tyto ochrany jsou dodávány pro napětí systémů (Uoctsc) od 500 do 1 250 V DC. Všechny uvedené ochrany mají zabudovaný kontakt pro dálkovou signalizaci, což je zvláště u rozsáhlých PVS výhodné.

Pro optimální výběr přepěťové ochrany FVE je tedy potřeba vzít v úvahu velké množství informací, a proto společnost Elektrostav Koudela, a. s., která je výhradním zastoupením značky CITEL na českém trhu, nabízí odborné konzultace při výběru nejvhodnější přepěťové ochrany pro konkrétní situaci.

Elektrostav Koudela, a. s., Tovární 33, 267 01 Králův Dvůr
tel.: +420 311 604 911, e-mail: citel@eks.czwww.citel.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021