Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Premiér navštívil hlavní sídlo provozovatele přenosové soustavy

27. 7. 2017 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček se přímo na hlavním dispečerském sále seznámili s chodem české elektroenergetické přenosové soustavy. Tématem setkání s vedením společnosti ČEPS bylo zajištění kritické infrastruktury státu pro případ mimořádných událostí.

Zajištění bezproblémového chodu elektrizační sítě je podmínkou fungování celé společnosti. I proto patří téměř dvě stovky prvků přenosové soustavy ke kritické infrastruktuře státu, vybrané části pak i k evropské kritické infrastruktuře.

„S provozovateli přenosových soustav v okolních zemích, stejně jako s distributory sdílíme informace v reálném čase tak, aby naše systémy byly jednotné a robustní. Pokud by byli naši partneři více zranitelní, pak by ani náklady na zabezpečení naší sítě neměly smysl,“ vysvětlil Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

K tomu, aby mohla soustava spolehlivě fungovat, je nutný její pravidelný rozvoj. Řeč tak přišla i na zásadní právní předpisy, které výstavbu vedení přímo ovlivňují, a jejich novelizaci. Premiér a ministr ujistili zástupce společnosti, že chtějí přispívat k rozvoji soustavy, a umožnit tak naplňovat plán investic.

Ještě v letošním roce plánuje provozovatel přenosové soustavy uvést do provozu novou rozvodnu Vernéřov v Ústeckém kraji. V následujících deseti letech by pak měl proinvestovat přes 50 miliard korun.

Tiskové materiály ČEPS