Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Představení: Eplan Cogineer Advanced – Automatizace v cloudu

7. 6. 2018 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Společnost EPLAN představila na veletrhu Hannover Messe nový systém EPLAN Cogineer Advanced, který bude i nadále nabízen v obchodním modelu pronájmu (Software as a Service). Oba nástroje softwaru, Designer a Project Builder, tak budou využitelné i jako cloudová řešení se samostatnými licencemi. Již z principu je zajištěno též zabezpečení dat: uživatelská práva pro EPLAN Designer, v němž je možné definovat sady pravidel a makra pro automatickou tvorbu schémat, mohou být snadno nastavena prostřednictvím funkce Nastavení práv.

Na letošním veletrhu Hannover Messe představila firma EPLAN novou etapu vývoje svého softwaru pro automatizaci. EPLAN Cogineer Advanced má kromě rozšířené nabídky funkcí v oblasti rozhraní také samostatné licence pro své nástroje Designer a Project Builder. Modely vytvořené v prostředí Designer tak mohou být editovány výhradně v prostředí Designer skupinou uživatelů, kteří k tomu mají oprávnění definované v novém systému řízení uživatelských přístupových práv. Tím je splněn hlavní požadavek týkající se zabezpečení dat. Jinou zajímavou novinkou je nový obchodní model. Nová verze 2.8, která je očekávána na konci léta 2018, bude kompletně nabízena jako cloudová služba v obchodním modelu pronájmu (Software as a Service).


Obr. 1. Uživatelé přihlášení do Cogineer Project Builderu mají přístup jen ke konfiguracím, pro něž jsou autorizováni, vybírají z nich možnosti a varianty a mohou kliknutím myši vytvářet dokumentaci zapojení

Rozhraní XML pro integraci procesů

Rozhraní EPLAN Cogineer Advanced je založeno na formátu XML. Jeho prostřednictvím je možné importovat kompletní konfiguraci, včetně všech sad hodnot. To dává uživatelům zřetelnou výhodu: software může být snadno integrován do procesů a existující data je tak možné kontinuálně používat pro automatizovanou tvorbu schémat. V praxi se tím dále spoří čas a zlepšuje kvalita, neboť se zamezuje duplikovanému ukládání a zadávání dat.

Dynamická konfigurace Další novou funkcí EPLAN Cogineer Advanced je možnost vytvářet typizované prvky. V procesu konfigurace mohou uživatelé dynamicky volit, které částečné funkce nebo částečné obvody chtějí používat ve struktuře projektu. Je podporováno také opakované použití částečných i kompletních funkcí. Tvorba těchto typizovaných prvků může být rovněž přímo řízena prostřednictvím importu dat XML vytvořených dříve v procesu. Největší přednost tvorby typizovaných prvků: pro každou variantu a strukturu cílového projektu není třeba vlastní 100% konfigurace. To je velká výhoda zvláště při navrhování celých výrobních závodů, kde často struktura dokumentace jednoho projektu vůbec neodpovídá druhému. Projektanti a integrátoři tak ušetří mnoho času tím, že mohou opakovaně použít shodné části konfigurace.

Project Builder Eplan
Obr. 2. Konfigurační proměnné nebo jejich zobrazená jména automaticky určují uživatelské rozhraní prostředí Project Builder

Systém „přemýšlí“

Ve všech verzích EPLAN Cogineeru bude výrazně zjednodušeno zadávání logických vztahů a vzorců. Nový nástroj Formula Assistant zajistí, že logické podmínky a vzorce – tedy celá báze znalostí pro funkce a funkční skupiny – mohou být zadávány ještě jednodušeji a navíc bez chyb. V závislosti na typu konfiguračních proměnných jsou pro určitý typ nabízeny jen povolené operandy. Nástroj Formula Assistant současně navrhuje všechna dostupná jména proměnných, a to „živě“, při jejich zadávání. Proto je v podstatě nemožné udělat překlep – je zaručena konzistentně vysoká kvalita návrhu projektu.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2018 na straně 24. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021