Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Prediktivní plánování údržby s novými moduly isense

19. 11. 2018 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Čtyři revoluční koncepty pro integraci dat zvyšují spolehlivost výrobních závodů

Průmysl 4.0? To je hračka! Minimálně s produktovou řadou isense společnosti igus, kterou v Česku výhradně zastupuje strojírenská společnost HENNLICH. Díky těmto zařízením není zvýšení doby provozuschopnosti výrobního závodu při nízkých nákladech nic složitého. Igus nabízí čtyři systémy, které jsou schopné efektivně plánovat údržbu na základě senzory zaznamenaných dat. Uživatelé si mohou vybrat, jaké řešení jim vyhovuje – zda automatické vypnutí stroje na základě online vyhodnocení stavu energetických řetězů nebo objednání náhradního dílu a plánování údržby přímo ze smartphonu.

Zvýšení doby provozuschopnosti továrny díky prediktivní údržbě – to je cíl chytrých plastů od igusu, který v Česku zastupuje firma HENNLICH. „Inteligentní senzory monitorují energetické řetězy, flexibilní kabely, bezmazná lineární vedení i bezúdržbové otočné stoly. V závislosti na aplikaci mohou být získaná data použita čtyřmi různými způsoby,“ vyjmenovává Jan Švarc, manažer pro energetické řetězy igus ve společnosti HENNLICH.

 Prediktivní plánování údržby s novými moduly isense Hennlich
Čtyři druhy isense systémů zvyšují spolehlivost provozu díky prediktivní údržbě. 
S isense online údržbáři těží z velkého množství dat nasbíraného v laboratoři igus

Samostatný isense systém i offline systémy pro předcházení výpadků ve výrobě

Pokud chtějí firmy pouze předcházet výpadkům ve výrobě, je nejlepší volbou snadno zapojitelný samostatný isense systém. Senzory na energetických řetězech a kabelech měří hodnoty jako např. zrychlení, teplotu a opotřebení, přičemž lze stroj vypnout buď přímo prostřednictvím kontaktu NC nebo na základě vyhodnocení I/O rozhraním zákaznického PLC. V případě, že jsou výrobcem předem nadefinované referenční hodnoty překročeny, NC kontakt se sepne a zastaví stroj. Data mohou být alternativně zaslána do PLC, kde na překročení hodnot upozorní zvukové nebo optické signály.

Systém isense offline je vhodný v případech, kdy servisní technik sleduje velké množství energetických řetězů, kabelů a ložisek ve výrobě nebo u přístavních zařízení, např. řetězy P4.1 pro dlouhé pojezdy s integrovanými senzory pro monitoring opotřebení. Tato aplikace vyžaduje přídavné průmyslové PC pro zobrazení zpráv a pracuje v offline režimu - kalkulace životnosti je tím pádem neměnná, bez možnosti aktualizací.

Objednávání náhradních dílů s předstihem díky připojení k podnikovému informačnímu systému

Připojení k intranetu a internetu s sebou přináší další možnosti využití isense systémů. Tzv. Isense Integration System je nástrojem pro prediktivní údržbu. Data z modulu icom jsou přenesena do existujícího softwarového prostředí a intranetu. Pokud je k dispozici vizualizační systém pro celý výrobní proces, lze jediným kliknutím v aplikaci zobrazit provozní stavy jednotlivých komponent. Každá porucha nebo nadměrné opotřebení zaznamenané senzory je tak hned vidět. Objednání náhradního dílu může být okamžitě zahájeno díky propojení s podnikovým systémem.

Isense online systém zajišťuje optimální plánování údržby. Ke své práci využívá data nashromážděná v testovací laboratoři igus - největší laboratoři svého druhu na světě. Jenom energetické řetězy zde při testech podstoupí více než 10 miliard cyklů ročně. Isense online systém se tak nepřetržitě zdokonaluje díky umělé inteligenci a algoritmům strojového učení. Každý den porovnává navrhovanou životnost se skutečnými výsledky naměřenými na základě činnosti v reálných podmínkách. Tím se navyšuje doba mezi nezbytnými údržbami, což v dlouhodobém horizontu vede nejen k výraznému snížení nákladů, ale ulehčuje práci údržbářům, skladníkům i vedoucím směn. Pracovníci údržby jsou upozorněni v předstihu e-mailem nebo sms, že vedení jsou opotřebovaná, či že by energetické řetězy těsně před poruchou a měly být vyměněny, protože jim končí životnost.

Nehledě na to jaký model si zákazník nakonec vybere, vždy může očekávat zvýšenou spolehlivost a bezpečnost stroje a snadnější údržbu.

Tiskové materiály HENNLICH

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021