Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Předběžné plánování EPLAN s novým modulem pro potrubí

5. 10. 2017 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Čím dříve se při navrhování konstrukce začíná se strukturovaným a důsledným sběrem dat, tím lépe. V počátečních fázích projektu to platí zvláště pro konkrétní data o připojení, jako např. definice a informace o potrubí nebo o kabelech. Nová verze programu EPLAN Preplanning nyní obsahuje vlastní modul pro návrh potrubí. Nově lze také definovat data o kabelech již ve fázi předběžného plánování a poskytnout je jako základ pro další práci na přípravě projektu. Centralizovaná správa těchto dat snižuje náklady a zvyšuje kvalitu projektu.

Od září je dostupná nová verze EPLAN Preplanning 2.7, která rozšiřuje možnosti využití platformy EPLAN. Včasný sběr projektových dat a rovnocenné grafické i databázové projektování výrazně pomáhají práci na projektu lépe integrovat a zefektivnit, a to již od prvních návrhů až po detailní plánování. Existují tzv. objekty plánování potrubí, které určují, které segmenty jsou navzájem propojené, a např. popisují potrubní vedení nebo kabel v předběžném plánování.

Eplan Preplanning verze 2.7
Eplan Preplanning verze 2.7 umožňuje pohodlně vypracovat návrh potrubního vedení od předběžného plánování přes detailní plánování ve schématu zapojení až po schéma grafického přehledu zařízení

Data popisující potrubí zahrnují údaje o třídě potrubí a přepravované látce, např. voda, olej nebo kyslík atd. V navigátoru šablon segmentů lze definovat požadované třídy potrubí a látek v projektu jako šablony se všemi relevantními daty. Uživatelé již nebudou muset zadávat jednotlivé údaje do segmentů a definic, což výrazně zrychlí přípravu projektové dokumentace.

V nové verzi 2.7 je třída potrubí k dispozici jako vlastnost ve všech segmentech předběžného plánování a jako zadávací pole pro objekt a definiční body potrubního vedení. Přitom je možný výběr šablony třídy potrubí, pro kterou mohou uživatelé uložit dodatečné díly jako části potrubí, armatury nebo čerpadla. Později mohou být pro daný segment vybrány jen ty komponenty, které jsou použitelné pro stanovenou třídu potrubí.

Výhodou pro uživatele je, že EPLAN Preplanning díky funkci vedení potrubí automaticky určuje, která napojení jsou jeho součástí. Třída potrubí a další údaje mohou být uloženy prostřednictvím odpovídajících charakteristik pro napojení, definiční bod spoje a funkce. Vybrané potrubí lze potom v celé délce potrubní trasy obarvit podle standardního barevného schématu. Přidáním dodatečných automatických spojů je možné trasování potrubí na technologickém schématu rozšířit kousek po kousku prostřednictvím všech dosažitelných napojení v P&ID schématech.

Pozadí

Prostřednictvím softwaru EPLAN Preplanning mohou uživatelé projekt předběžně připravit i z hlediska technických parametrů již od samého počátku na platformě EPLAN. Při konstrukci stroje či zařízení se jednotlivými fázemi neustále vylaďují první hrubé náčrty a myšlenky koncepce až do okamžiku, kdy jsou nakonec všechny potřebné dokumenty vypracované a k dispozici jsou všechny nezbytné informace. Ve fázi předběžného plánování je vytvořena základní koncepce stroje nebo zařízení a představa o potřebných komponentách a jejich množství. Cílem je určit technicky nejvýhodnější řešení a specifikovat komponenty pro následující detailní konstrukci. Na základě předběžného plánování je možné vytvářet výkresy, rozpisky a montážní postupy. Nedílnou součástí dokumentace je také diagram potrubních tras a přístrojového vybavení P&ID.

Výhody softwaru EPLAN Eplan Preplanning verze 2.7:
– definování potrubí se zdrojem a cílem ještě před vytvořením schématu P&ID,
– možnost zadat identifikační a popisné údaje do potrubí, např. označení,
– definování potrubí v grafickém přehledu zařízení s potrubím a konstrukcí nástroje,
– možnost nástroje vložit do potrubí nebo je z něj vyjmout jakýmkoliv způsobem,
– posouzení specifické pro potrubí.


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 50. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021