Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pražskému hradu začala sloužit elektrická Octavia

28. 5. 2012 | |

Pražský hrad začal pro každodenní kurýrní cesty využívat elektrickou Škodu Octavia Green E-line, která denně ujede něco mezi 40 a 140 kilometry. tato zástupkyně elektrické flotily vozidel Škoda je tak od začátku května testována v náročném terénu historického centra Prahy. Elektrická Octavia přejíždí především mezi Hradem, Úřadem vlády, Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Bílá hradní Octavia je jedním z deseti elektricky poháněných vozidel Škoda, která se od začátku roku prakticky testují. Cílem zkušebního provozu je získání praktických zkušeností s použitým typem elektrického pohonu.

„Jsme rádi, že nám Pražský hrad dal tuto skvělou příležitost vyzkoušet Octavia Green E-line v praxi," říká Petr Pečenka, vedoucí regionu Česká republika automobilky Škoda. "Díky poloze hradu na kopci bude muset auto zvládat náročná stoupání i sjezdy. Proto očekáváme, že testování přinese cenné údaje pro další vývoj elektrických pohonů," dodává Pečenka.
"Vláda klade velký důraz na ochranu životního prostředí. Elektrická vozidla znamenají nulové emise a bezhlučný provoz, ale také nízké provozní náklady," říká Ivo Velíšek, ředitel Správy Pražského hradu. "Octavia Green E-line nám umožní testovat tuto technologii budoucnosti v reálných podmínkách, a získat s ní konkrétní zkušenosti."

Vůz bude používán především pro každodenní kurýrní cesty mezi Hradem, vládními úřady, Českou národní bankou, parlamentem a Ministerstvem zahraničí. V plánu jsou cesty i do jiných státních úřadů a na některá velvyslanectví. Kromě toho bude e-kurýrní služba obsluhovat linku na zámek v Lánech na Rakovnicku. Tak najede Octavia Green E-line 40 až 140 kilometrů za den. Za volantem bílého kombi se budou střídat tři řidiči Správy Pražského hradu.

Octavia Green E-line čerpá energii z lithium-iontové baterie se 180 články. Li-ion dodává motoru souvislý výkon 60 kW. Dojezd 150 kilometrů by byl dostatečný pro uspokojení potřeb většiny Evropanů používajících automobily ke každodenní přepravě. Blok baterií je umístěn pod střední a zadní částí podlahy a částečně také v zavazadlovém prostoru. Pro cestující je k dispozici pět míst.

Octavia Green E-line vychází z modelu Octavia Combi. Díky modulárnímu šasi je tato řada pro umístění baterie, elektrické řídicí jednotky a elektromotoru ideální. Maximální výkon motoru je 85 kW. Maximální točivý moment 270 Nm je k dispozici ihned po rozjezdu. Taková agilita je ideální pro použití v městských podmínkách. Octavia Green E-line zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 12 sekund, a její nejvyšší rychlost je 135 km/h.

Aktivity Škody v oblasti elektromobility jsou důležitou součástí rozsáhlé strategie značky zaměřené na co nejhospodárnější využití paliva. Škoda předpokládá, že její automobily budou v budoucnu poháněny kombinací různých technologií. To s sebou nese i snahu o maximální zefektivní současných TDI a TSI motorů ŠKODA a jejich převodovek.

foto: Volkswagen AG