Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 12/2019 vyšlo tiskem 4. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 4. 1. 2020. 

Téma: Měřicí přístroje, metody měření a dálkové měření

Hlavní článek
Inovativní postupy při diagnostice částečných výbojů při AC a DC napětí

Číslo 6/2019 vyšlo tiskem 9. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 9. 1. 2020.

Činnost odborných organizací
Svetelnotechnická konferencia Vyšehradských krajín LUMEN V4 2020 – 1. oznámenie
23. mezinárodní konference SVĚTLO – LIGHT 2019
56. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení v Plzni
Co je nového v CIE

Osvětlení interiérů
Halla osvětlila nové kanceláře Booking.com v centru Prahy

Aktuality

Veletrh Light+Building slaví dvacáté narozeniny Přijeďte se podívat do Frankfurtu nad Mohanem. V areálu frankfurtského výstaviště se bude…

Cenu ABB za výzkum získal projekt bezbateriového senzoru Grant ve výši 300 000 amerických dolarů získal Ambuj Varshney, který jej využije na…

Rating ČEPS na úrovni Aa3 se stabilním výhledem Ratingová agentura Moody´s aktualizovala ohodnocení akciové společnosti ČEPS na úroveň…

Finále celorepublikové soutěže Energetická olympiáda proběhne na FEL ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá v pátek 15. listopadu od 8.30 hodin Den…

Více aktualit

Poživatelný snímač s bakterií k diagnóze nemocí

25.05.2018 | MIT | web.mit.edu

Výzkumníci MIT zkonstruovali poživatelný snímač vybavený geneticky upravenou bakterií k detekci krvácení v žaludku nebo jiných gastrointestinálních problémů.

Nový přístup „bakterie na čipu“ kombinuje snímače vyrobené z živých buněk s ultra nízkonapěťovou elektronikou, která mění reakci bakterie na bezdrátový signál, jenž lze detekovat pomocí chytrého telefonu.

Poživatelný snímač s bakterií

Kombinací upravených biologických snímačů s nízkonapěťovou bezdrátovou elektronikou dokážeme detekovat biologické signály těla a téměř v reálném čase na základě zjištěných dat určit diagnostiku,“ uvedl Timothy Lu, odborný asistent elektrického inženýrství a informatiky a biologického inženýrství MIT.

Celý článek na MIT

Image Credit: Lillie Paquette/MIT

-jk-