Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Poslední rozloučení s profesorem Jiřím Habelem

13. 8. 2018 | Ing. Petr Žák, Ph.D. | www.svetlo.info

Ve čtvrtek, 9. 8. 2018 ve věku nedožitých 83 let odešel prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. Poslední rozloučení s panem profesorem se koná v úterý 21. srpna 2018 v 10:15 v obřadní síni krematoria v Praze-Motole.

prof. Ing. Jiří Habel, DrSc.

Profesor Jiří Habel patří k nejvýznamnějším osobnostem české světelné techniky.

Svoji profesní dráhu zahájil po úspěšném zakončení inženýrského studia na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze v roce 1958, kdy nastoupil jako pedagogický asistent na katedru elektroenergetiky. Svoji odbornou a vědeckou činnost postupně zaměřil na oblast světelné techniky. Kandidátskou disertační práci obhájil v roce 1970 a habilitační práci v roce 1974. V roce 1975 byl jmenován docentem v oboru elektrotechnika. Doktorskou disertační práci obhájil v roce 1990 a v roce 1993 byl jmenován profesorem. Ve své vědecké a odborné činnosti se profesor Jiří Habel zaměřuje hlavně na oblasti týkající se popisu a měření parametrů světelného prostředí venkovních i vnitřních osvětlovacích soustav, hodnocení zrakového vjemu při různých světelných podmínkách, energetické náročnosti osvětlovacích soustav a rušivého vlivu umělého osvětlení na okolní prostředí.

V rámci své pedagogické činnosti připravoval studenty na katedře elektroenergetiky ČVUT v Praze v oboru světelná technika na problematiku návrhu, hodnocení a provozu vnitřních i venkovních osvětlovacích soustav. Vedle ČVUT v Praze také hostoval na ZČU v Plzni. O kvalitě přípravy studentů pro oblast světelnětechnické praxe svědčí velký zájem o jeho absolventy jak z oblasti průmyslu, tak z projektové praxe. Vychoval mnoho odborníků, kteří v současné době působí nejen v českých, ale i v zahraničních firmách, projektových ateliérech a institucích. Řadu studentů dovedl k úspěšnému dokončení doktorandského studia.

Publikační činnost profesora Jiřího Habela zahrnuje přes sto odborných článků a přednášek na národních i mezinárodních konferencích. Je autorem deseti vysokoškolských skript a spoluautorem čtyř učebních pomůcek. Současně je vedoucím autorského týmu knih Světelná technika a osvětlování (FCC PUBLIC Praha, 1995) a Světlo a osvětlování (FCC PUBLIC Praha, 2013).

Vzhledem ke svým znalostem, zkušenostem a schopnosti objektivního nadhledu při řešení problémů z oblasti světelné techniky profesor Jiří Habel působil v několika odborných organizacích a institucích. Mezi nejvýznamnější patří národní komitét Mezinárodní komise pro osvětlování (ČNK CIE), Český metrologický institut (ČMI), Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) a Česká metrologická společnost. Byl členem technických komisí TNK12 (Jednotky a veličiny) a TNK76 (Osvětlování) při Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Od založení časopisu Světlo v roce 1998 až do roku 2016 byl předsedou jeho redakční rady.

Vedle svých bohatých znalostí a zkušeností byl pan profesor Habel respektovanou osobou také díky neuvěřitelné vitalitě a pozitivnímu, vlídnému a chápavému přístupu k lidem i k životu.