Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Podmořský robot dokončil 9000 mil dlouhou plavbu přes Tichý oceán a vytvořil tak nový světový rekord

17. 12. 2012 | |

Papa Mau – první mořský robot poháněný energií mořských vln s využitím technologie Wave Glider, vyvinutý americkou společností Liquid Robotics, která se zabývá sběrem dat z oceánu, vytvořil nový světový rekord ve vzdálenosti, kterou kdy bez přestávky urazilo zařízení schopné autonomního pohybu.

Po celou dobu se Papa Mau pohyboval autonomně po trase, která mu byla předtím vytyčena. Přitom shromažďoval a vysílal velké množství vysoce hodnotných dat z oceánu. Papa Mau tak například proplul a zdokumentoval 1200 mil dlouhou oblast, v níž vzniká chloroplankoton a poskytnul tak vědcům data, která mají zásadní význam pro poznání tohoto jevu. Dosud byl totiž vznik planktonu v takto rozsáhlých koliniích pouze modelován - toto je první podobné měření „in situ“.

Data z projektu nazvaného PacX (Pacific Crossing) zpřístupniula spolenčost Liquid Robotics volně pro využití v PacX Challenge – vědecké soutěži o jejich nejnápaditější využití. V den, kdy Papa Mau dorazil k australským břehům, bylo oznámeno 5 finalistů této soutěže.

Začátkem roku 2013 je u očekáváno přistání dalšího plavidla nasazeného v projektu PacX na pobřeží Austrálie, tentokrát pojmenovaného Benjamin. Třetí, nazvané Fontaine Maru, se vrací v těchto dnech na Havajsklé ostrovy odkud po opravě dokončí plavbu do Japonska.

Více o Liquid Robotics a PacX ZDE
Více o technologii Wave Glider ZDE

Obrázek: Liquid Robotics