Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Platforma STEGO CONNECT pro komplexní řešení v průmyslu

19. 1. 2021 | STEGO Polska sp. z o.o. | www.stego.cz

STEGO CONNECT je nejnovějším příspěvkem k technologii Průmyslu 4.0. Nový software jako služba poskytuje uživatelsky přívětivý přístup k síťovým a ovládacím senzorům a akčním členům na základě protokolu IO-Link. Úložiště dat a funkce softwaru jsou centrálně organizovány v cloudu STEGO CONNECT.

Volně konfigurovatelné řídicí panely, výstrahy a pracovní postupy dávají uživatelům plnou kontrolu nad jejich projekty digitalizace.

Na konci roku 2020 uvedla společnost STEGO svou novou platformu IIoT: STEGO CONNECT. Cloudová služba je odrazovým můstkem do Průmyslu 4.0 pro malé a střední podniky. Řešení založené na IIoT slibuje snížení počátečních překážek v jednotlivých digitalizačních projektech, zejména pro malé a střední podniky. Společnost se sídlem v Schwaebisch Hall v Německu používá k dosažení tohoto cíle technologii IO-Link. STEGO CONNECT poskytuje své integrované „edge computing“ pro rychlou a bezproblémovou výměnu dat s cloudem - zásadní funkce pro zajištění nezávislosti na neustálém připojení k internetu.

Digitalizace jako služba

„STEGO CONNECT přivádí uživatele přímo do bodu, kdy digitalizace začíná být zábavná.“ Dominik Deschner, vedoucí vývoje softwaru ve společnosti Stego, vysvětluje, že tento přístup nabízí snadnou a intuitivní metodu pro automatizaci aplikací. Pokud jde o IT infrastrukturu, i společnosti otevřené digitalizaci čelí výzvám. Ve společnostech často chybí zdroje, čas nebo znalosti IT, takže odborné znalosti pro cloudové připojení a správu dat je třeba zakoupit od externích konzultantů a poskytovatelů služeb. STEGO CONNECT je koncipováno jako řešení připravené k okamžitému použití. Uživatelé platí měsíční „výpůjční“ předplatné za přístup ke cloudu STEGO CONNECT a začínají s vlastním projektem Industry 4.0 s plně zavedenou platformou IIoT. Není nutné žádné časově náročné a nákladné nastavení. Uživatelé se mohou plně soustředit na své projekty.

Obr. 1 - STEGO CONNECT | Správce zařízení IO-Link pro senzory a akční členy
Obr. 1 - STEGO CONNECT | Správce zařízení IO-Link pro senzory a akční členy

 

Snadné nastavení a připojení k síti

Průmyslový internet věcí (IIoT) vždy začíná vytvořením sítě. STEGO CONNECT usnadňuje uživatelům počáteční nastavení. Plug & Connect je motto pro snadnou integraci jakéhokoli zařízení IO-Link do platformy IIoT. Připojená zařízení jsou automaticky detekována bez jakéhokoli zásahu uživatele a jsou zahrnuta v centrálním modulu správy zařízení. Zoomovatelná vizualizace hierarchie zařízení také poskytuje uživateli podrobný přehled rozsáhlých a složitých instalací zařízení IO-Link. První krok ve virtualizaci aplikace uživatele je dokončen. Funkce a počáteční parametry připojených senzorů a akčních členů IO-Link jsou nyní také uloženy v Connect a připraveny k dalšímu přizpůsobení.

Obr. 2 - STEGO CONNECT¨ | Zoomovatelná vizualizace hierarchie zařízení
Obr. 2 - STEGO CONNECT¨ | Zoomovatelná vizualizace hierarchie zařízení

Získávání znalostí z dat

Uživatelé nyní parametrizují připojená zařízení IO-Link v souladu s příslušnými individuálními požadavky, které chtějí centrálně ovládat v cloudu. Kontinuální proud dat je shromažďován a zpracováván v reálném čase na hraničním počítači v systémové platformě STEGO CONNECT. Uživatelé dostanou okamžitý virtuální obraz své skutečné aplikace jako nástroj pro rozhodování o automatizaci a výstrahách. Řada možností vizualizace ve volně konfigurovatelném řídicím panelu, stejně jako exportní funkce, dávají uživateli svobodu používat shromážděná data k získání znalostí o výkonu jejich scénáře aplikace. Data se tedy používají jako základ pro detekci chyb, jejich opravu a optimalizaci. Monitorování stavu a vzdálený přístup jsou dosažitelné cíle, kterých lze snadno dosáhnout pomocí řídicích funkcí STEGO CONNECT. Jedinečnou vlastností STEGO CONNECT je jeho schopnost nejen shromažďovat data IO-Link, ale také je používat ke specifickému a automatickému ovládání akčních členů IO-Link. A navíc lze všechny parametry konfigurovat na okrajové výpočetní úrovni z cloudu.

Pracovní postupy pomocí funkce drag & drop

V IIoT je každý fyzický web vzdálený jen o IP adresu, bez ohledu na to, zda se nachází ve vaší továrně nebo na jakémkoli vzdáleném místě na planetě. Centrální řízení lokalizovaných systémů zajišťuje, že odpovědní lidé jsou neustále „na místě“ ve skutečných podmínkách prostředí a mohou svůj systém znovu upravit podle aktuálních požadavků. Systémy jsou parametrizovány a konfigurovány v cloudu. Vytváření složitých pracovních postupů pomocí STEGO CONNECT je snadné pomocí intuitivního editoru drag & drop. I uživatelé bez znalosti programování mohou nastavit složité procesy, které spouštějí řídicí příkazy a výstrahy na základě dat ze senzorů nebo zpracovaných dat. Kombinace zdrojů ve STEGO CONNECT je neomezená. Každý připojený senzor a akční člen je plně automatizovatelný z cloudu s plnou flexibilitou. Kromě toho je možné ruční přepsání hardwaru také zevnitř cloudu.

Obr. 3 - STEGO CONNECT¨ | Vytváření pracovních postupů pomocí editoru drag & drop
Obr. 3 - STEGO CONNECT¨ | Vytváření pracovních postupů pomocí editoru drag & drop

Intuitivní ekosystém IIoT napříč výrobci

Stručně řečeno, STEGO CONNECT je nový, inteligentní ekosystém v podobě řešení platformy IIoT. Zásadní výhoda spočívá v tom, že je nezávislý na jakémkoli výrobci. Senzory a akční členy IO-Link od jakéhokoli výrobce jsou spolehlivě integrovány společností STEGO CONNECT do intuitivního automatizačního systému. STEGO nabízí balíček předplatného pro svou cloudovou službu k zahájení svého řešení platformy IIoT. Obchodní model je založen na měsíčním poplatku 99 EUR za každý edge box nainstalovaný v systému. V blízké budoucnosti se rovněž plánuje uvést na trh podnikové řešení, které zákazníkům nabízí poradenské služby při implementaci a přizpůsobené programování softwaru, stejně jako možnost bílého štítku.

Více informací se dozvíte na novém webu STEGO.

Přehled sortimentu STEGO pro CZ+SK

[Tiskové materiály STEGO]