Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Plastové rozvodnice NOARK

8. 11. 2016 | NOARK Electric Europe | www.noark-electric.cz

Rozvodnice jakožto speciální skříň k propojení elektrických přístrojů pro jištění, měření a ovládání elektroinstalace je produkt, který se na trhu vyskytuje pod značkami mnoha výrobců. Jedním z nich je také NOARK Electric Europe s. r. o., celosvětová firma s globálním působením zabývající se vývojem, výrobou a distribucí elektrotechnických přístrojů a komponentů, která se etablovala v českém prostředí právě před pěti lety. S plastovými rozvodnicemi této značky se můžeme setkat v mnoha aplikacích, především v domovních instalacích.

Všechny rozvodnice nabízené společností NOARK mají certifikát EZÚ, potvrzující, že výrobek je zkoušen ve shodě s požadavky ČSN EN 62208 ed. 2:2012, a splňují tedy ustanovení zákona o technických požadavcích na výrobky.

Rozvodnice do dutých stěn PNF-HW

Rozvodnice PNF-HW (obr. 1) jsou určeny zejména pro domovní aplikace. Jejich konstrukce je přizpůsobena montáži pod omítku. Dvojitý systém uchycení umožňuje použití i do dutých stěn. Vana rozvodnice je vyrobena z vysoce odolného plastu a splňuje požadavky montáže do dutých stěn zejména z hlediska odolnosti proti hoření (testováno zkouškou žhavou smyčkou při 850 °C). Všechny použité plasty jsou bezhalogenové.

Rozvodnice PNF-HW NOARK
Obr. 1. Rozvodnice PNF-HW

Rozvodnice jsou připraveny k montáži 8 až 54 přístrojových modulů v jedné až třech řadách. Mají stupeň krytí IP40 a odolnost proti mechanickým rázům IK08. Rozvodnice nemá ochrannou svorku, je v třídě ochrany II. Dveře skříně mohou být buď neprůhledné bílé, nebo v průhledném provedení. Dveře lze dodat také samostatně jako náhradní díl. Lze na ně dodatečně namontovat zámek s klíčem v kovovém nebo plastovém provedení.

Balení obsahuje vlastní rozvodnici, dveře, přístrojové DIN lišty, N + PE svorkovnice, čelní kryt s výřezem pro přístroje, záslepku neobsazených pozic a upevňovací materiál – úchyty do omítky i do dutých stěn.

Plastové rozvodnice PNF

Plastové rozvodnice řady PNF (obr. 2) pro montáž pod omítku s krytím IP40 jsou určeny pro domovní a všeobecné aplikace.

Varianta pod omítku PNF je k dispozici v provedení pro 8 až 54 modulů rozdělených do jedné až tří řad. Všechny verze jsou nabízeny v provedení s bílými nebo průhlednými dveřmi. Balení obsahuje vlastní rozvodnici, dveře, přístrojové lišty DIN, N + PE svorkovnice, čelní kryt s výřezem pro přístroje, záslepku prázdných pozic a upevňovací materiál. Samozřejmě lze dodatečně namontovat zámek s klíčem.

Plastové rozvodnice řady PNF NOARK
Obr. 2. Plastové rozvodnice řady PNF

Plastové rozvodnice PNS

Typové označení PNS vypovídá, že jde o plastovou (P) rozvodnici s krytím IP40 (N), konstruovanou pro povrchovou montáž (S), tedy na omítku. Plastové rozvodnice této řady PNS (obr. 3) jsou určeny pro domovní a všeobecné aplikace.

Tato verze rozvodnice je nabízena v provedení pro 8 až 54 modulů uspořádaných do jedné až čtyř řad. Jde-li o uzavírání, jsou k dispozici dveře v bílé barvě nebo průhledné. Balení obsahuje vlastní rozvodnici, dveře, přístrojové DIN lišty, N + PE svorkovnice, čelní kryt s výřezem pro přístroje, záslepku prázdných pozic a upevňovací materiál.

Plastové rozvodnice PNS NOARK
Obr. 3. Plastové rozvodnice PNS

Rozvodnice s plechovými dveřmi PMF

Rozvodnice PMF (obr. 4) jsou určeny zejména pro domovní aplikace. Jejich design je přizpůsoben montáži pod omítku. Písmeno M v typovém označení prozrazuje kovové dveře. Dvojitý systém uchycení umožňuje použití i do dutých stěn (testováno žhavou smyčkou při 850 °C). Výškově nastavitelný přední plechový rám dovoluje mírně kompenzovat nerovnosti omítky.


Obr. 4. Rozvodnice PMF

Rozvodnice jsou nabízeny ve velikostech 12 až 48 modulů, v jedné řadě může být 12 modulů a lze rozšířit až na 14. Stupeň ochrany krytím proti prachu a vodě je IP40, stupeň odolnosti proti mechanickým rázům IK06.

Vana rozvodnice má vytvořen reliéf pro mechanické uchycení kabelů. Montážní hloubka je pouze 88 mm.

Balení obsahuje plastovou vanu rozvodnice, plechový rám s dveřmi v bílé barvě (odstín RAL 9016), montážní rám s přístrojovými lištami DIN, N + PE svorkovnice, plombovatelný čelní kryt s výřezem pro přístroje, záslepku neobsazených pozic a upevňovací materiál. Dodatečně lze montovat zámek s klíčem. Rozvodnice splňují požadavky ČSN EN 62208.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021