Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Plány na vytvoření Clean Energy Corridoru v Africe

9. 7. 2013 | |

Mezinárodní agentura pro obnovitelnou energii (IRENA) uspořádala ve dnech 22. a 23. června 2013 velké mezinárodní strategické setkání jehož hlavním tématem bylo vybudování Clean Energy Corridoru (CEC), který by měl sloužit k uspokojování stále rychleji rostoucí poptávky po energii v zemích východní a jižní Afriky. Koridor má spojit více než 20 afrických zemí a vytvořit základ pro zásadní posun kontinentu k technologiím využívajícím pro výrobu energie obnovitelné zdroje.

Více než 60 zástupců regionálních komisí a plánovacích orgánů, ministrů, zástupců výrobců a distributorů energie, partnerů pro územní rozvoj z řad firem a finančních institucí se sjelo do Abu Dhabi – hlavního města Spojených arabských emirátů na dvoudenní strategický workshop, jehož cílem bylo především zjistit, jak by bylo možné zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie ve východo- a jihoafrických soustavách.

Ředitel agentury IRENA v této souvislosti uvedl, že vybudování koridoru pomůže začít využívat ohromný potenciál obnovitelné energie, který Afrika má, a který může tento kontinent přivést k prosperitě. IRENA sezvala zástupce významných společností z regionu i z jiných částí světa, aby diskutovali o strategii, jak koridor co nejefektivněji naplánovat a vybudovat.

Jih Afriky nyní vyrábí více než 80 % své elektřiny z uhlí a bude potřebovat další zdroje, protože poptávka zde roste o 4 procenta ročně. Východní Afrika vyrábí 60 procent své elektřiny z plynu a poptávka vykazuje více než 6 procentní meziroční růst. Koordinovaná investice do obnovitelných zdrojů a souvisejících technologií v pásmu od Kapského Města až po Káhiru mohou vytvořit nové příležitosti pro Africké firmy a následně zároveň zajistit většinu potřebné energie.

"Pomoc africkému obyvatelstvu v boji proti chudobě nemůže být úspěšná, pokud necháme věci, aby se vyvíjely tak jako doposud" (business as usual), řekl Mosad Elmissiry, předseda energetické divize New Partnership for Africa’s Development, která je součástí Africké Unie a dodal "Je třeba zásadní transformace v přístupu k rozvoji obnovitelných zdrojů energie s cílem jejich maximálního využití. Stavba koridoru může posílit a podpořit implementaci regionálních a kontinentálních iniciativ, které již byly vytvořeny v možnostech dalšího využití obnovitelné energie v Africe."

Více o setkání a jednotlivé prezentace z něj naleznete ZDE