Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Plán SpaceX na vybudování sítě satelitů nabývá konkrétnější podoby

26. 7. 2016 | Quartz | www.qz.com

Na internet prosákly nové informace o ambiciózním plánu společnosti SpaceX vypustit na oběžnou dráhu větší množství malých satelitů, které by poskytovaly internetové připojení zde na zemi.

Společnost chce začít se dvěma malými satelity, které do vesmíru vynese raketa Falcon 9. Satelity budou komunikovat v rámci vysokofrekvenčního 12-18 GHz pásma a vysílat signál do tří pozemních stanic na západním pobřeží USA - do operačního střediska SpaceX v Los Angeles a Redmondu, do Washingtonu a do Tesla Motors ve Fremontu v Kalifornii. Účelem tohoto experimentu je otestovat širokopásmové antény, které jsou součástí satelitů.

SpaceX poodhalilo plány na síť satelitů

Satelity budou obíhat Zemi ve výšce 650 km, což je asi o 150 km níž než ostatní komunikační satelity. Je to jeden ze způsobů, který by mohl zamezit prodlevě v přenosu dat. Společnost předpovídá, že věnuje alespoň 10 minut pravidelnému každodennímu testování spojení se satelity, které mohou vysílat údaje o telemetrii a video.

Hlavním důvodem pro vyhovění předpisů Federální komise Spojených států amerických pro komunikaci (FCC) je ujistit vládu o tom, že tyto testy nezasáhnou do komunikace ostatních vysílání. Tyto licence jsou běžně schvalovány během 6 týdnů.

Celý článek na Quartz

Image Credit: AP Photo/Ringo H.W. Chiu

-jk-