Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pětiřadá volta od firmy Hager

12. 5. 2017 | Hager Electro s.r.o. | www.hager.cz

Nejmarkantnější výhodu pětiřadé volty představuje možnost zapojení jedné řady modulových přístrojů navíc. Hlavním důvodem této inovace byly neustále rostoucí požadavky na prostor, vycházející z dodatečných požadavků normy ČSN 33 2000-4-41 ed. 2.

Tato norma řeší doplňkovou ochranu proudovými chrániči na zásuvky se jmenovitým proudem do 20 A určenými pro používání laiky. Zároveň musí být zajištěn dostatečný prostor pro odvod tepla a místo pro snadnou a precizní montáž. Nová volta s kapacitou 60 + 10 modulů a se zvětšeným vnitřním prostorem o 30 % všechny tyto požadavky dokonale splňuje. A to vše při zachování svých ostatních předností, které jsou známé z jejích menších provedení.

V rozvodnicích volta má uživatel až o 30 % více prostoru na kabeláž, díky pozměněné konstrukci rozvodnice, která je přizpůsobena snadnému zapojení vodičů a kabelů. Součástí boků skříně jsou příchytky pro vodiče, v kabelové přírubě lze díky prolisům požadované otvory snadno a čistě vylomit.

Sešroubované je lepší než natvrdo svařené, proto mohou být v rozvodnici volta díky sešroubovanému roštu všechny lišty DIN vestavěny buďto jako celek, nebo i samostatně. Je-li rošt připevněn, stačí pouze odstranit šrouby a po vyjmutí nosných pásků zůstávají lišty DIN elektricky bezpečně odizolovány.

Zvýšený přístrojový kryt usnadňuje montáž rozvodnice, neboť poskytuje více prostoru pro vodiče ve svorkovnici PE/N. Přístrojový kryt lze namontovat bez zdlouhavého šroubování – pomocí dvou rychloupínacích šroubů. Navíc je možné tento kryt zaplombovat, a tím zamezit nežádoucí (a často neodborné) manipulaci s rozváděčem.

Rozvodnice volta je vybavena vestavěnou vodováhou, díky které dokáže rozvodnici kdokoliv přesně upevnit. Využít ji lze pro zapuštěnou montáž jak do zdiva, tak i do dutých příček. Konec nevzhledným rozvodnicím zapuštěným viditelně křivě!


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2017 na straně 50.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021