Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pentype VC-86 s výsledky na dosah ruky

18. 1. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Celé řadě digitálních multimetrů budou ještě dlouho vévodit otočné přepínače. Najdou se však i modely, které s nimi rychle „zatočí“.

Přímá cesta se třemi zastávkami

Jeden cíl a hned několik způsobů, jak se k němu dostat? Určitě. Pouze tak mohou někteří volit okliku a jiní se pro změnu vydat pohodlnou zkratkou. Třeba s multimetrem Pentype Voltcraft VC-86. Cesta je dobře značená, nechybí hezký výhled a když si vystačíte s proudy v řádu nižších stovek miliampérů, netřeba řešit ani pojistku. Jen to musíte s německým průvodcem stihnout do setmění, protože potom už neuvidíte zhola nic.

Pentype VC-86 s výsledky na dosah ruky
Obr. 1. Rozměry základního displeje jsou velkorysé

Na první zastávce posuvného voliče zkoumáme to nejdůležitější – napětí, další je vyhrazena měření odporu, testu vodivosti nebo P-N přechodům a závěr konečně patří toku elektronů. Ačkoliv jednotlivé polohy od sebe dělí pouhých pár milimetrů, pokaždé spolehlivě vybereme tu správnou. Přepínač klade přiměřený odpor, působí solidním dojmem a snadno jej ovládneme palcem pravé ruky. Dokud stačí automatické rozsahy měření stejnosměrného napětí, odporu či DC proudu, obejdeme se bez jakéhokoliv dalšího ovládacího prvku. Skromnost však není na místě, a proto ještě rádi sáhneme po trojici tlačítek S, RH a DH. Pomohou totiž rozšířit záběr o střídavé veličiny, již zmiňovanou kontrolu průchodnosti, mimochodem s rychlou odezvou, a také ověřování diod. Umožňují rovněž postupnou volbu vlastních rozsahů a hodit se může i funkce Hold. Výčet prvků završuje červené tlačítko na pravé straně displeje pro ošetření vstupní impedance (obr. 1).


Obr. 2. Umístění baterií

Pevně a pohromadě

Přístroj VC-86 napájejí dvě knoflíkové baterie typu LR44. Výrobce však neponechal nic náhodě a jako bonus přibalil ještě jednu dvojici náhradních článků. Po odšroubování průchodky a vytažení boční části krytu je rovnou vložíte do předem připravených otvorů, a záložní zdroj energie tak máte neustále po ruce (obr. 2). Skvělý nápad. Závit ostatně provází i jednoduchou výměnu obou hrotů – krátké verze nebo též prodloužené varianty se špičkou v délce 7 cm. Zároveň tak bude možné zkontrolovat i trubičkovou pojistku. Potřebujete bezpečně odložit ochrannou čepičku hrotu? Speciální otvor čeká přímo pod závitem (obr. 3).


Obr. 3. Kontrola trubičkové pojistky

Ovládání většího zařízení jednou rukou si každopádně žádá trochu cviku. Dokonce i v případě, že jste praváci. Navzdory svému límci může sonda díky hladkému povrchu stástále snadno vyklouznout a třeba u tlačítek chvíli váháte, zda použít palec, nebo raději druhou ruku, abyste si nezakryli část displeje. Potěší alespoň jednoduchá brašna s kapsou, kterou si snadno připevníte k boku (obr. 4). Pozor však na ostré špičky.


Obr. 4. Svůj VC-86 můžete nosit v praktické brašně

Na způsob tužky

Ať již bude displej velký nebo malý, měl by v prvé řadě zřetelně zobrazovat číslice. Přístroj Voltcraft VC-86 si na nich dává záležet. Rozumí, že potřebujeme odečítat pod různými úhly, segmenty nyní zasahují až k samotnému hornímu okraji a když jde o sloupcové zobrazení, výrobce mu vyhrazuje celou šířku panelu. Škoda jen těch nepatrných symbolů, veškerých doplňujících informací a paradoxně též i jednotek měřených veličin, které musely ustoupit do pozadí (obr. 5). LCD rovněž nezná podsvícení a poplatně omezené kapacitě baterií se nemusíme vyhnout ani o něco pomalejším reakcím.


Obr. 5. Některé symboly jsou provedeny jen malým písmem

Ale ruku na srdce, k jakým účelům si Pentype primárně pořizujete a jakou přesnost od multimetru tohoto druhu očekáváte? Hledáte jednoduchý, ale přesto praktický nástroj k základnímu měření a testování? V tom případě jste na správné adrese. Sonda s řadou užitečných funkcí a navíc i prodlouženou zárukou sídlí na „Robustní 86“.


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2019 na straně 24 . 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021