Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Patří budoucnost plynu? Jak elektrárny na plyn ovlivní cenu energií?

29. 3. 2021 | | www.kalkulator.cz

Podle doporučení Uhelné komise by měly v Česku v roce 2038 vyhasnout poslední elektrárny na uhlí. Jako náhrada jsou doporučovány elektrárny na plyn. Mnozí je berou nejenom coby přestupní stanici.

Patří budoucnost plynu? Jak elektrárny na plyn ovlivní cenu energií?

Alternativa za uhlí

Záměr budovat plynové elektrárny vyjádřila nedávno například energetická společnost Sev.en Energy. Elektrárny na plyn by měly být podle závěrů Uhelné komise mezistupněm při přechodu od uhelných elektráren, které mají vysoký podíl na klimatických změnách, k čistě zelené elektřině. Elektrárny na zemní plyn už v současné době v České republice fungují, společnost Sev.en provozuje elektrárnu Počerady o výkonu 838 MW, kterou převzala od ČEZ. Elektrárna na plyn stojí v areálu uhelné elektrárny, vznikla v letech 2011 až 2014. Elektrárna fungovala díky možnosti rychlého startu jako operativní záloha, ale její využívání postupně narůstalo. S plynovými elektrárnami počítá ČEZ do budoucna: „Na plynových projektech pracujeme tak, aby byly připraveny k rozjezdu, jakmile nastanou na trhu ekonomicky vhodné podmínky. Alternativou za utlumované uhlí budou především obnovitelné zdroje, doplněné plynovými elektrárnami,“ uvedla Alice Horáková, tisková mluvčí ČEZ.

Cenu plynu klesá

Jak ovlivní přechod na plynové elektrárny ceny elektřiny a plynu? To se můžeme zatím pouze dohadovat. V poslední době ceny plynu spíše klesaly, a to hned z několika důvodů. Nejen že nebyla loňská zima tuhá, ale spíše mírná, navíc podniky výrazně omezovaly svoji výrobu a spotřeba plynu klesala. Nejen koronavirus snížil ceny plynu. Na rozdíl od elektřiny, která se vyrábí po celé Evropě, se zemní plyn do Evropy většinou dováží. V minulém období proudil do Evropy ve velkém, takže konkurence narůstala. Všechny tyto okolnosti snížily poptávku po plynu a následně také jeho cenu. Hovoříme ale o cenách na burze, nikoliv o cenách pro koncové spotřebitele. Ty totiž reagují s určitým zpožděním, zlevnění by se ale mělo týkat i jich. Pochopitelně závisí na tom, zda má zákazník cenu fixovanou na určité období, nebo zda využívá některého z produktů na dobu neurčitou.

Jak ovlivnit cenu plynu?

„Každý z nás může ovlivnit cenu plynu, který odebírá. Stačí si zvolit toho, kdo bude mým dodavatelem,“ upozorňuje Jan Zábrodský, ze společnosti Kalkulátor.cz, která se zabývá srovnáváním cen energií. „V současné době operuje na českém trhu s energiemi 85 společností, které dodávají plyn. Každá z nich nabízí pro plyn několik různých tarifů, které je všechny třeba prohlédnout,“ uvádí Jan Zábrodský. To pochopitelně není v lidských silách, naštěstí je možné využít chytré technologie. „Srovnání cen plynu připravíme pro zákazníka zcela zdarma, stejně jako srovnání cen elektřiny. Pro zákazníky nabízíme celou řadu dalších služeb, zkontrolujeme jim dosavadní smlouvy, nebo třeba sazby elektřiny. Chceme se o ně starat dlouhodobě a stát se jejich rádci ve světě energií,“ uzavřel Jan Zábrodský.

Jak na nižší cenu plynu?
-        Připravte si poslední vyúčtování
-        Do kalkulačky na Kalkulátor.cz opiště pár údajů, nebo vyúčtování ofoťte a nahrajte pomocí tlačítka
-        Po porovnání cen plynu si vyberte jeden z nabízených tarifů, které se zobrazí i s vyčíslenou úsporou, a začněte šetřit

Tiskové materiály eVisions Advertising