Aktuální vydání

Číslo 4–5/2020 vyšlo tiskem 6. 5. 2020. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Elektroinstalace; Ochrana před bleskem a přepětím

Rozhovor s osobností
Český průmysl a inovace v roce 2020

Číslo 2/2020 vyšlo tiskem 6. 3. 2020. V elektronické verzi na webu ihned.

Trh, obchod, podnikání
BOOBA v novém showroomu, který předčil veškerá očekávání
Rozhovor s předsedou představenstva Technologií hlavního města Prahy

Denní světlo
Diagram zastínění pro 21. březen
Moderní metody získávání dat pro zpracování světelnětechnických posudků

Pasivni Wi-Fi a jeho role v rozšíření internetu věcí

24. 2. 2016 | University of Washington | www.washington.edu

Tým vědců a inženýrů z Washingtonské univerzity provedl úspěšný pokus a dokázal, že je možné generovat Wi-Fi signál, jehož energetická náročnost je 10.000krát nižší v porovnání s dnešními metodami.

Nový systém nazvaný Pasivní Wi-Fi také spotřebuje 1000krát méně energie, než současné nízkoenergetické komunikační platformy, jako např. Bluetooth Low Energy a Zigbee.

Pasivní Wi-Fi dokáže přenášet signály rychlostí až 11 MB/s. Obrovskou výhodou je, že samotná technologie zůstala nezměněna, signál tak může přijmout každé zařízení s připojením na Wi-Fi. Tato přenosová rychlost je nižší v porovnání s maximální přenosovou rychlostí dnešního Wi-Fi, ale na druhou stranu je až 11krát vyšší než u Bluetooth.

Pasivni Wi-Fi

Hlavním cílem výzkumníků z Washingtonské univerzity bylo šetřit baterii dnešních moderních zařízení, Pasivní Wi-Fi ale také pomůže při rozvoji „Internetu věcí“ - propojení embedded zařízení v dzařízení domácností a nositelné elektroniky s internetem.

Princip fungování nového systému je jednoduchý - k produkci paketů informací využívá soustavu senzorů, prostý odraz a opětovné přijetí signálu pomocí digitálního přepínače. Tým vědců testoval Pasivní Wi-Fi v reálných podmínkách na půdě Washingtonské univerzity a zjistil, že pasivní Wi-Fi senzory a chytrý telefon spolu dokáží komunikovat dokonce i na vzdálenost přes 30 m.

Celý článek na University of Washington

Image Credit: University of Washington

-jk-